2019 Bedelli Askerlik Başvuruları Başladı! Başvuru Nasıl Yapılır? Ücreti Ne Kadar?
Askernoktasi.com: Uzman | Astsubay | Sözleşmeli Er |

2019 Bedelli Askerlik Başvuruları Başladı! Başvuru Nasıl Yapılır? Ücreti Ne Kadar?

2019 Bedelli Askerlik Başvuruları Başladı! Başvuru Nasıl Yapılır? Ücreti Ne Kadar?

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan her erkek birey, askerlik vazifesini yerine getirmekle yükümlüdür. Kısa dönem, uzun dönem ya da bedelli olarak yerine getirilebilen askerlik görevi, yeni düzenlemeyle birlikte önemli bir değişim yaşadı. Bu kapsamda bedelli askerlik kalıcı hale getirildi ve geçmişteki uygulamaların aksine bedelli askerlikten yararlanmak isteyen vatandaşların sürekli yeni bir kanun çıkmasını bekleme durumu ortadan kalkmış oldu. Bu bağlamda bedelli askerlik yapmak isteyenler her sene bu işlem için başvuruda bulunabilme hakkına sahip oldular. Bedelli ücreti ise her yıl memur maaşına yapılan zam oranında artacak ve bu sayede fiyat her sene güncellenmiş olacak. Bedelli askerlik başvuruları ve yoklama işlemleri ise günümüzde sadece askerlik şubelerinden değil, aynı zamanda e-devlet sisteminden de yapılabiliyor. Bu kapsamda vatandaşlar bazı işlemlerini e-devlet sisteminden tamamlayabilir ve askerlik merkezlerindeki iş yüklerini azaltarak işlemlerini daha çabuk sonuçlandırabilirler. Yeni sistemle birlikte bedelli askerlik uygulamasının yaş sınırıyla alakalı da önemli bir değişiklik yapıldı. Yaş sınırına takılan vatandaşlar için Milli Savunma Bakanlığından sevindirici bir haber geldi.

Tek Tip Askerlik Bedelli Askerlik Şartları Nelerdir?

Milli Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre tek tip bedelli askerlik uygulamasından faydalanacak olanlarda aranan şartlar şunlardır:

  • 2019’da sevke tabi olup yoklaması bulunan asker adayları 16 Temmuz – 31 Ağustos 2019 tarihleri arasında e-devlet sisteminden ya da askerlik şubesinden tercihlerini yapacaktır.
  • Bedelli askerlik kapsamından yararlanacak olanların başvuruları 16 Temmuz 2019’da başlar ve kura işlemi Ocak 2020’de yapılıp duyurulur. Hak sahiplerinin bir aylık temel silah eğitimleri için sevkleri ise 2020 Mart ayından itibaren başlar.
  • Kanunun yürürlüğe girdiği tarih olan 26 Haziran 2019’da bakaya, yoklama kaçağı ya da saklı konumunda olan vatandaşlar ödemelerini 1 Kasım 2019’a kadar, diğer hak sahibi yükümlüler ise ödemelerini 31 Aralık 2019’a kadar yapabilirler.
  • Tüm askerler için zorunlu olan bir aylık temel askeri eğitim, bedelli askerlik başvurusu yapanlar için de geçerlidir. Yani bedelli askerlik başvurusu yapan ve askerliğini bedelli yapmaya hak kazanan vatandaşlar, bir aylık süre boyunca askeri birliklerde eğitim almak zorunda olurlar.
  • Eskiden yılda dört adet bulunan celp dönemi sayısı yeni sistemle birlikte artırıldı. Bu sistemde sene boyunca her ay için celp dönemi mevcuttur. Yani yılda 12 celp dönemi olacaktır. Bu sayede askerlik hizmetini gerçekleştirmek isteyen vatandaşlar celp dönemi beklemeden vazifelerini yerine getirip normal hayatlarına hızlı bir şekilde geri dönebilirler.

Bedelli Askerlik Yaşı Nedir?

Yeni tip bedelli askerlikle ilgili en merak edilen konulardan birisi de yaş sınırıdır. Yeni düzenleme ile birlikte bedelli askerlik uygulamasındaki yaş sınırı kaldırılmıştır. Bedelli askerlik uygulamasından yararlanmak isteyen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı her erkek birey, yaş gözetmeksizin bedelli ücretini ödedikten sonra uygulamadan faydalanabilir.

Bedelli Askerlik Ücreti Ne Kadar?

2019 yılı için bedelli askerlik ücreti 33.230 Türk Lirası’dır. Bu tutara ilişkin ödemeler Ziraat Bankası, Vakıflar Bankası, Ziraat Katılım Bankası, Halk Bankası, Vakıf Katılım Bankası ve PTT şubeleri kanalıyla yapılabilir.

Dövizle bedelli askerlik uygulamasında ise 2019 yılı için belirlenen ücret 5.442 Euro’dur.

Bedelli Askerlik Başvurusu Nasıl Yapılır?

Bedelli askerlik başvuruları e-devlet sistemi üzerinden ya da askerlik şubesine gidilerek yapılabilir. Askerlik şubesine gidenler burada yoklamalarını yaptırır ve bedelli askerlik, yedek subay, yedek astsubay ve er ya da erbaş tercihlerini yapabilirler.

1. E-devlet bedelli askerlik başvurusu nasıl yapılır?

E-devlet sisteminden bedelli askerlik başvurusu yapmak için Milli Savunma Bakanlığının turkiye.gov.tr adresinde yer alan asal yoklama başvurusu hizmetini kullanmak gerekir.

  • İşlemlere başlamak için öncelikle bu bölümün en altında yer verdiğimiz bağlantıya tıklayın.

  • Bağlantıya tıkladıktan sonra otomatik olarak e-devlet sistemindeki asal yoklama başvurusu sayfası karşınıza çıkar.
  • Bu sayfaya giriş yapabilmeniz için öncelikle “kimliğimi şimdi doğrula” yazısına tıklamanız gerekir.

  • Kimlik doğrulaması için sistem sizi giriş ekranına aktarır. Bu ekrandaki ilgili boşluklara sırasıyla T.C. kimlik numaranızı ve e-devlet şifrenizi yazın ve “sisteme giriş yap” yazısına tıklayın.
  • Eğer henüz e-devlet parolanızı temin etmediyseniz size yakın konumda yer alan PTT merkezlerinden birine giderek yetkili personele üzerinde T.C. kimlik numaranızın yazılı olduğu kimlik belgenizi göstermek şartıyla içerisinde e-devlet şifrenizin bulunduğu zarfı satın alabilirsiniz.
  • Daha önce bir şifre satın aldıysanız ve oluşturduğunuz şifreyi hatırlayamıyorsanız giriş ekranında yer alan “şifremi unuttum” bağlantısına tıklayıp yeni şifre temin ederek bedelli askerlik başvurusunda bulunabilirsiniz. Bu butona tıkladıktan sonra sistem sizden güvenlik amaçlı bazı bilgiler ister, bu bilgileri yazdıktan sonra yakın akrabalarınızdan birine ait T.C. kimlik numarasını girmeniz ve sistemde kayıtlı cep telefonu numaranıza iletilen güvenlik kodunu ekrana yazmanız talep edilir. Bunları doğru bir şekilde yazdıktan sonra yeni şifre oluşturup işlemlere devam edebilirsiniz. Eğer sistemde tanımlı bir cep telefonu numaranız yoksa bu işlemi yapmanız mümkün olmayacağı için bedelli askerlik başvurunuzu yapabilmek adına tekrar bir PTT merkezine gidip parola satın almanız gerekebilir.
  • E-devlet parolası haricinde de sisteme giriş yöntemleri bulunur. Giriş ekranının üst bölümünde yer alan menüde dört farklı giriş alternatifi daha mevcuttur. İnternet bankacılığı, mobil imza, T.C. kimlik kartı ya da elektronik imza opsiyonlarından birini kullanarak e-devlet sistemine giriş yapabilir ve Milli Savunma Bakanlığının sağladığı hizmet ile bedelli askerlik başvurunuzu yapabilirsiniz.

  • Sisteme giriş yaptıktan sonra karşınıza bir uyarı ekranı çıkar. Bu ekranda dikkat etmeniz ve bilmeniz gereken bilgiler yer alır. Bu ekranı okuduktan sonra “yukarıdaki bilgilendirme yazısını okudum, anladım ve kabul ediyorum” seçeneğini işaretleyip “devam et” butonuna tıklayın.
  • İkinci aşamada karşınıza iletişim bilgilerinizin yer alması gereken bir sayfa çıkar. Eğer bu sayfada iletişim bilgileriniz otomatik olarak yer almıyorsa bizzat güncel iletişim bilgilerinizi girmeniz beklenir.
  • Bir sonraki aşamada fotoğraf düzenleme işlemleri yapılır ve sonrasında öğrenim durumu, celp tercihi, sağlık durumu hakkında bilgi formu gibi aşamaları tamamlamanız gerekir.
  • Başvurunuzu tamamladıktan sonra onaylamadan önce ön izlemesini görüntüleyebilir, bir hata varsa bu hatayı kolayca düzeltebilirsiniz.
  • Başvurunuzu eksiksiz olarak hazırladıktan sonra onaylayabilir ve işlemi noktalayabilirsiniz.

E-devlet üzerinden bedelli askerlik yoklaması için TIKLAYINIZ

Bir önceki yazımız olan Askerlik Yasası Onaylandı! Yeni Askerlik Sistemi Nasıl Olacak? (Ücret, Terhis vs.) başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.