MSÜ Harp Okulları ve Astsubay MYO Arasındaki Farklar Nedir?
Askernoktasi.com: Uzman | Astsubay | Sözleşmeli Er |

MSÜ Harp Okulları ve Astsubay MYO Arasındaki Farklar Nedir?

MSÜ Harp Okulları ve Astsubay MYO Arasındaki Farklar Nedir?

2016 yılında yayınlanan 669 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile astsubay hazırlık okulları, askeri liseler ve harp akademileri kapatılmıştır. Buna müteakip MSÜ Harp Okulları ve Astsubay Meslek Yüksekokulları Milli Savunma Üniversitesi (MSÜ) bünyesinde açılmıştır. MSÜ Harp Okulları ve Astsubay MYO arasındaki farklar birçok konuda yer alır.

MSÜ Harp Okulları Ve Astsubay MYO Arasındaki Farklar

MSÜ Harp Okulları’na giren ve mezun olan kadın ya da erkek fark etmeksizin subay olarak göreve başlar. Aynı zamanda bu kişiler dört yıllık lisans diploması almaktadır. Harp Okulları’nda görülen askeri eğitimin yanı sıra alınan mesleki eğitime göre subaylar Türkiye’nin her bölgesinde göreve başlayabilir.

Türkiye’de eğitim veren Harp Okulları şunlardır:

  • Kara Harp Okulu,
  • Hava Harp Okulu,
  • Deniz Harp Okulu.

Herhangi bir harp okulundan mezun olan kişi subay olarak görevine başlar ve belirli yıllardan sonra rütbesi yükselir. Aynı zamanda Genelkurmay Komutanı ve Kara Kuvvetleri Komutanları da Kara Harp Okulu mezunlarından seçilmektedir.

MSÜ Mezuniyet Töreni

Subay olanlar yaz ya da kış fark etmeksizin TSK bünyesinde hizmet veren orduevi, sosyal tesis, kamp, lojman vb. imkanlardan aileleri ile faydalanabilir. Aynı zamanda subaylar devlet memuru olarak çeşitli haklara sahiptir.

Harp Okulları’nın eğitim süresi dört yıldır.

Astsubay MYO Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Astsubay Meslek Yüksekokulları’ndan mezun olanlar astsubay çavuş olarak görevine başlar. Astsubaylar branşlarına göre Türkiye’nin her noktasında görevlendirilebilir. Meslekte geçirilen süreye göre rütbe yükselir ve son olarak astsubay kıdemli başçavuş olarak emekli olunur.

Astsubay MYO’dan mezun olanlar iki yıllık önlisans diplomasının yanı sıra eğitim gördükleri branşa göre diploma alır ve branşlarına göre atamaları yapılır. Astsubay Meslek Yüksekokulları şunlardır:

  • Kara Astsubay Meslek Yüksekokulu,
  • Hava Astsubay Meslek Yüksekokulu,
  • Deniz Astsubay Meslek Yüksekokulu,
  • Bando Astsubay Meslek Yüksekokulu.

Astsubay ya da subay fark etmeksizin TSK tarafından sağlanan lojman, orduevi, sosyal tesis vb. imkanlardan aileleri ile birlikte yararlanma hakkına sahiptir. Ancak subay ve astsubay orduevleri ya da lojmanları farklıdır.

Subay ve astsubaylar emekli sandığı üyesidir ve aileleri ile bu haktan yararlanabilir. Aynı zamanda Ordu Yardımlaşma Kurumu (OYAK) üyesi olan astsubay ve subaylar kurum tarafından sağlanan çeşitli hakları da kullanır.

Bir önceki yazımız olan Milli Savunma Üniversitesi Nerede? Yerleşke Adres ve İletişim Bilgileri başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.