Askerden Firar Etmenin Cezası Nedir? Hapis Cezası Verilir Mi?
Askernoktasi.com: Uzman | Astsubay | Sözleşmeli Er |

Askerden Firar Etmenin Cezası Nedir? Hapis Cezası Verilir Mi?

Askerden Firar Etmenin Cezası Nedir? Hapis Cezası Verilir Mi?

Zorunlu vatani görevini yapan askerler, sivil hayata oranla daha farklı ve disiplinli bir yaşam biçimine alışmaktadır. Ancak bazı askerler, yeni hayatına alışamaz veya sivil hayatta yaşanan sorunlardan dolayı askerden firar eder. Askerden firar etmenin cezası mevcut duruma ve zorunluluklara değişim gösterebilir.

Askerden Firar Etmenin Cezası Ne Olur?

Askerlik süresi boyunca hava değişimi, dağıtım izni, çarşı izni çeşitli amaçlarla izin verilir. Askerler, verilen izin süresi sonunda birliğine teslim olmadığında izin tecavüzü kabul edilir ve işlem başlatılabilir. Ancak bir – iki saatlik geç kalmalarda izin tecavüzü olarak kabul edilmez. Birlik komutanının inisiyatifine göre geçici cezalar verilebilir.

Uzun süreli kaçışlarda, birliğe teslim olunmaması halinde kısaca suç oluşumuna teşkil edecek süre geçtiğinde birlik amiri / komutanı soruşturma açar. Yetkili komutan tarafından onaylanan soruşturma dosyası, ilgili Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderilir ve yakalama kararı çıkartılır. Yakalama kararı çıkartılan kişi, kolluk kuvvetleri tarafından yakalandığında adli işlemler başlatılabilir. Adli işlemler sonucunda, kişi tutuklu olarak birliğine teslim edilir veya serbest olarak birliğine teslim olmasına izin verilir.

Askerden Firar Etmenin Cezası

Yakalama kararı olmadığı halde yakalanan kişiler, askerlik şubesine götürülür ve işlemleri burada tamamlanır. Ardından serbest olarak birliğine gitmesine izin verilir.

Askerden firar edenler, hapis cezası ya da adli para cezası almaktadır. Kaçış süresi ve mevcut durumlar incelendiğinde bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası verilebilir.

Kimlere Hapis Cezası Verilir?

İzin dönüşünden itibaren 6 gün içinde dönmeyen kişiler izin tecavüzü kapsamında değerlendirilir. Aynı zamanda askerlik süresi içinde çeşitli yöntemlerle birliğinden firar edenler için de adli işlemler başlatılır. Birliğinden kaçanlar, 24 saat içinde dönmüş ise firar suçları kapsamında değil, disiplin kurallarına göre ceza verilebilir.

6 + 1 günden daha uzun süre birliğine dönmeyenler firar suçuyla yargılanır. Firar edenler, bir yıl ve üç yıl arasında hapis cezası alırken hapiste geçirilen süre askerliğe eklenmez. Hapis cezasını tamamlayanlar, firar ettiği günden itibaren askerlik süresini tamamlamak zorundadır. Aynı zamanda izin tecavüzü kapsamında alınan disiplin cezaları ve süreleri de askerlik dönemini etkilemez.

Bir önceki yazımız olan Asteğmen Nasıl Olunur? Maaşları Ne Kadar? Asteğmen Olarak Askerde Kalmak başlıklı makalemizde asteğmen, asteğmen maaşları ve asteğmen maaşları ne kadar hakkında bilgiler verilmektedir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.