Yoklama Kaçağı Olanlar Sigortalı Olarak Çalışabilir mi?
Askernoktasi.com: Uzman | Astsubay | Sözleşmeli Er |

Yoklama Kaçağı Olanlar Sigortalı Olarak Çalışabilir mi?

Yoklama Kaçağı Olanlar Sigortalı Olarak Çalışabilir mi?

1111 Sayılı Askerlik Kanunu’nun 2’nci maddesinde de belirtiliği üzere 20 yaş olarak belirlenen askerlik çağı geldiğinde herhangi bir geçerli sebebi olmaksızın yoklamaya gitmeyen, askerlik şubesi tarafından sevk işlemleri başlamasına rağmen yükümlülüklere uymayan kişiler, asker kaçağı ya da bakaya olarak adlandırılıyorlar. Yoklama kaçağı olmadan evvel işe giren kişi zorunlu tebligat iş yerine ulaşana kadar çalışmaya devam edebiliyorken, yoklama kaçağı olmuş bir kişi sigorta kurumundan gerekli belgeleri temin edemeyeceği için işe alınma konusunda problem yaşıyor.

Yoklama Kaçağı Olanlar Sigortalı Olarak Çalışabilir mi?

Askerlik çağı gelen genç, kendisine gelen sevk kağıdına uymayıp birliğine teslim olmazsa sigortalı olarak bağlı olduğu iş yerine askerlik tebligatı yapılıyor. Gelen tebligat nedeni ile işveren çalıştırdığı işçinin bir asker kaçağı olduğunu öğreniyor ve doğal olarak resmi yükümlülükleri gereği işten çıkartmak zorunda kalıyor. Bu durumdan haberdar olmayan işveren için herhangi bir cezai yaptırım bulunmuyor.

Fakat İş Kanunu’nun 17. maddesine göre fesih sürecini başlatan işverenin, gerekli tazminat yükümlülüklerini prosedürlere uygun olarak değerlendirip yoklama kaçağı çalışanını işten çıkartması gerekiyor. Bu nedenle, pek çok kurumsal işveren, iş ilanlarında “askerlikle ilişiği olmayan” maddesine yer vererek eleman alımı yapmayı tercih ediyor.

Pek çok iş yerinin önemsemediği yoklama kaçağı çalıştırmak, 1632 sayılı Askerlik Ceza Kanunu’nun 114’üncü maddesi gereği istihdamının devamı halinde asker olsun veya olmasın üç aya kadar hapis istemi ile cezalandırılıyor. Askeri idarenin kurallarına uygunsuz bir şekilde çalıştırılmaya devam edildiği takdirde veya kaçak elemanın çalışmaya devam etmesine müsamaha gösterilmesi durumunda ise 6 aya kadar hapis veya para cezası yükümlülükleri oluşuyor. 

İş Yerine Askerlik Kağıdı Ne Zaman Gelir?

İşveren elbette aldığı her elemanın askerlik dönemlerini takip edemiyor. Dolayısıyla askerlik tebligatı iş yerine yapılıncaya kadar da işverene ait bir yükümlülük bulunmuyor. Tebligat iş yerine geldikten sonra 15 gün içerisinde yoklama kaçağı askerle ilgili işlemlerin sonlanmış olması gerekiyor.

Sonuç olarak, yoklama kaçağı olan erkekler de sigortalı çalışabiliyorlar. Lakin yoklama kaçağı olduklarında yahut kendisine verilen süre içerisinde sevk kurallarına uymadıkları takdirde, haklarında ön görülen idari para cezasını ödemek durumunda kalıyorlar. Cezanın miktarı kaçak olunan süreye göre değişiklik gösteriyor. Yoklama kaçağı olan sigortalı işçinin, hakkında öngörülen idari para cezaları gereği ev ve iş yerine haciz dahi gelebiliyor. Bu nedenle yoklama kaçağı olmamak adına tecil işlemlerine erken başlamak veya sonrasında kurallara uygun hareket etmek yerinde bir karar olarak görülüyor.

Bir önceki yazımız olan Asker Arkadaşlarımı Nasıl Bulabilirim? Onlara Nasıl Ulaşırım? başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.