Yasaklı Rütbe Nedir? Askeri Rütbeler Yasaklı Ne Demek?
Askernoktasi.com: Uzman | Astsubay | Sözleşmeli Er |

Yasaklı Rütbe Nedir? Askeri Rütbeler Yasaklı Ne Demek?

Yasaklı Rütbe Nedir? Askeri Rütbeler Yasaklı Ne Demek?

Yasaklı rütbe nedir? Askeri rütbeler yasaklı ne demek? Yasaklı rütbe ilk ne zaman ortaya çıktı? Asker rütbeleri yasaklı ne demek? Tüm bu soruların yanıtlarına yazımızdan ulaşabilirsiniz. Daha sonra TSK’da bulunan tüm rütbeler ile ilgili ayrıntılı bilgilere ulaşmak için TSK Askeri Rütbeler Kılavuzu sayfasını da ziyaret edebilirsiniz.

Yasaklı Rütbe Nedir?

“Yasaklı rütbe” adı ile bilinen rütbe, “Tuğbay” isimli rütbedir. Tuğbay rütbesi, Cumhuriyet Tarihinin kurulduğu ilk yıllarda, savaştan sonra oluşan rütbeli askeri personellerin eksikliği nedeniyle ortaya çıkan bir rütbedir. En az General (Deniz Kuvvetlerinde Amiral) seviyesinde olanların emir komuta edebileceği alanlarda görevlendirilebilecek bir General olmaması sebebiyle emir komutanın Albay rütbesine sahip bir askeri personele verilmesiyle ortaya çıkan rütbeye “Yasaklı Rütbe” ya da “Tuğbay” adı verilir. Bu bakımdan Tuğbay rütbesinin ismi tam olarak; Tuğgeneral rütbesinin Tuğ kelimesi ile Albay rütbesinin bay kelimesini alarak ortaya çıkmıştır.

Cumhuriyetin İlk Yıllarında Ortaya Çıktı

Tuğbay rütbesi ilk olarak Cumhuriyet’in ilk yıllarında görülmüştü. Ancak 15 Temmuz’dan sonra ordudan ihraç edilen general ve amirallerin yerlerine getirilecek aynı seviyede askeri personel olmadığı için yerlerine albaylar atandı. Böylelikle Cumhuriyet’in ilk yıllarında görülen tuğbay rütbesi de 15 Temmuz darbesiyle tekrardan görülmüş oldu.

TSK’da Yasaklı Rütbe Var mı?

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi ordu içerisinde yasaklı herhangi bir rütbe bulunmamaktadır. Ancak olağanüstü durumların oluşması durumlarda Tuğgeneral ve Amiral rütbesine sahip askerlerin sayısının yetersiz olduğu durumlarda o rütbeyi doldurabilecek kişilere Tuğbay rütbesi(geçici) verilir. Bu nedenle yasaklı rütbe diye bir şey söz konusu değildir.

Yasak ile ilgili yazılmış ve söylenmiş birçok güzel söz vardır. Eğer Yasak Sözleri ilginizi çekiyor ve incelemek istiyorsanız birbirinden anlamlı ve cesur yasak sözlerinin yer aldığı Yasak ile ilgili Sözler adresini ziyaret edebilirsiniz.

Bir önceki yazımız olan Asteğmen Nasıl Olunur? Maaşları Ne Kadar? Asteğmen Olarak Askerde Kalmak başlıklı makalemizde asteğmen, asteğmen maaşları ve asteğmen maaşları ne kadar hakkında bilgiler verilmektedir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.