Üsteğmen Nasıl Olunur? Rütbesi Nedir? Maaşları Ne Kadar?

Askerlik, Türk kültürü ve devlet geleneği içerisinde yüzyıllar boyunca önemi hiç değişmeden kutsal vatanın koruyucu unsuru olarak görülür. Dolayısıyla ülkemizde askerlik mesleğine oldukça saygı duyulur. Zorunlu askerlik hizmetinin dışında, hayatlarını askerlik yaparak sürdürmek isteyen genç bireyler, 2016 yılında kurulan Milli Savunma Üniversitesi‘nde eğitim görerek teğmen rütbesiyle meslek hayatlarına başlayabilirler. Belirli bir süre boyunca teğmenlik görevinin icra edilmesinin ardından atlanan bir sonraki rütbe olan üsteğmenlik ile alakalı merak edilenleri cevapladık.
Üsteğmen Rütbesi Nedir?
Üsteğmenler, görevleri esasen takım liderliği olan askerlerdir. Hiyerarşide teğmenle yüzbaşı arasında yer alan üsteğmenlik temelde bir subay rütbesidir. Üsteğmenlik kısaltması Türk Dil Kurumu tarafından “Ütğm.” şeklinde belirlenmiştir.
Üsteğmen Nasıl Olunur?
Üsteğmen olabilmek için öncelikle Milli Savunma Üniversitesinden mezun olmak ve devamında 3 sene teğmen rütbesiyle görev yapmış olmak gerekiyor.
Milli Savunma Üniversitesine Nasıl Girilir?
Herhangi bir liseden mezun olmuş her vatandaş Milli Savunma Üniversitesi’ne girebilir. Ancak başvuruda bulunabilmek için adayların 20 yaşını doldurmamış olmaları ve daha önce yüz kızartıcı herhangi bir suçtan hüküm giymemiş olmaları gerekiyor.
- Milli Savunma Üniversitesi’ne girişin ilk adımı olan yazılı sınav ÖSYM tarafından gerçekleştirilir. Her sene bir kez açılan başvurulara kayıt yaptırdıktan sonra adaylar 40 Türkçe, 40 temel matematik, 20 sosyal bilimler ve 20 fen bilimleri olmak üzere toplamda 120 soruluk bir sınava girerler. Sınav süreci tamamlandıktan sonra Milli Savunma Üniversitesi tarafından açıklanan taban puanın üzerinde başarıya sahip olan adaylar ikinci aşamaya geçme hakkını elde ederler.
- Sınavın ikinci aşaması olan fiziksel yeterlilik testi, adayların askerlik eğitimine fiziki olarak uygun olup olmadıklarını tespit etmek için yapılır. MSÜ tarafından oluşturulan bir parkurda tüm adayların gerekli engelleri gereken sürede geçmesi istenir ve sonuçlar yetkililer tarafından değerlendirildikten sonra iki aşamayı da başarıyla tamamlayan adaylar resmi olarak Milli Savunma Üniversitesi öğrencisi olma hakkını elde eder.
Milli Savunma Üniversitesi Hakkında Kapsamlı Yazımız: MSÜ Bölümleri, Taban Puanları, Başvuru ve Eleme Süreci
Üsteğmen Maaşları Nasıldır?
2019 yılı itibarıyla edindiğimiz bilgilere göre üsteğmen maaşları 4000-4600 TL civarında değişim göstermektedir. Buna ek olarak şark görevi, görev tazminatı, kıdem tazminatı gibi durumlarla birlikte %35’e kadar maaş artışı olabiliyor.
Kaç Yaşında Üsteğmen Olunur?
18 yaşında bir askerin Milli Savunma Üniversitesi’ne girdiği varsayılırsa;
- 22 yaşında mezun olacak ve teğmen rütbesiyle göreve başlayacak,
- 25 yaşında üç yıllık görev süresini tamamlamış olarak üsteğmen olabilecektir. Yani en erken üsteğmen olunabilecek yaş 25’tir.
Fakat, üç yıllık görev süresinin Milli Savunma Üniversitesi’ndeki öğrencilikleri boyunca hiç disiplin suçu almamış askerler için taban süre olduğunu hatırlatalım. Eğitimi sırasında disiplin suçları almış öğrencilerin mezuniyetleri gecikebilir, daha ileri bir yaşta mezun olmalarına ek olarak zorunlu görev süreleri de yetkililer tarafından uzatılabilir.
Kıdemli Üsteğmen Nedir?
Kıdemli üsteğmenlik hiyerarşi bakımından tıpkı üsteğmenlik gibi yüzbaşının altında yer alır. Görevleri bakımından da genel olarak birbirine benzerler, tek önemli fark kıdemli üsteğmenlerin bölük komutanı olabilmesidir.
Kıdemli Üsteğmen Nasıl Olunur?
Milli Savunma Üniversitesi’nden teğmen rütbesiyle mezun olduktan sonra 3 sene görev yapan askerler üsteğmen olurlar. Üsteğmenlik ile bir üst rütbe olan yüzbaşı arasında toplamda 6 yıl zorunlu hizmet süresi vardır. Bu 6 senenin yarısında, yani 3 sene üsteğmen olarak görev yaptıktan sonra askerlere bölük komutanı olma hakkı verilir ve böylece kıdemli üsteğmen rütbesine erişilir.
Kıdemli Üsteğmen Maaşları Nasıldır?
Üsteğmenlik ile kıdemli üsteğmenlik arasında resmi olarak bir terfi yani rütbe atlama söz konusu olmadığından dolayı kıdemli üsteğmen maaşları da 4000-4600 TL bandında değişmekte olup ek durumlarla %35’e kadar artabilir. Maaşlar söz konusu olduğunda dikkate değer artış yüzbaşı olma durumunda söz konusudur. Yüzbaşı maaşları 4800-5000 TL arasındadır.
Kaç Yaşında Kıdemli Üsteğmen Olunur?
18 yaşında bir askerin Milli Savunma Üniversitesi’ne girdiği varsayılırsa;
- 22 yaşında mezun olacak ve teğmen rütbesiyle göreve başlayacak,
- 25 yaşında üç yıllık görev süresini tamamlamış olarak üsteğmen,
- 28 yaşında üç yıllık görev süresini tamamlamış olarak kıdemli üsteğmen olabilecektir.
Tıpkı üsteğmenlikte olduğu gibi bu yaşların hiç disiplin cezası almamış öğrenciler için geçerli minimum yaşlar olduğunu hatırlatalım. Disiplin cezası ya da başka bir özel durumdan dolayı mezuniyet ve görev süresinin uzaması dolayısıyla kıdemli üsteğmen olunacak yaşın ilerlemesi mümkündür.
Tüm Rütbeler Hakkında Bilgi Edinmek İçin: Askeri Rütbeler Sıralaması, Görevleri, Maaşları
Bir önceki yazımız olan Albay Rütbesi ve Maaşları, Emekli Maaşları Ne Kadar? başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.