Tutuklu ve Hükümlülerin Askerlik Durumu 2021
Askernoktasi.com: Uzman | Astsubay | Sözleşmeli Er |

Tutuklu ve Hükümlülerin Askerlik Durumu 2021

Tutuklu ve Hükümlülerin Askerlik Durumu 2021

Tutuklu ve Hükümlülerin Askerlik Durumu 2021 Tutuklu ve Hükümlü Olanlar Askerlik Yapabilir mi? Hükümlü Olanların Askerlik İşlemleri Nasıl Olur? Tutuklu Olanların Askerlik İşlemleri Nasıl Olur? Tüm bu soruların yanıtına yazımızdan ulaşabilirsiniz. Ayrıca ilginizi çekebileceğini düşündüğümüz Askerde Bakaya Kalmak Nedir? Bakaya Kalma Cezası Ne Kadar? adresini de ziyaret edebilirsiniz.

Tutuklu ve Hükümlü Olanlar Askerlik Yapabilir Mi?

Tutuklu ve hükümlü olanların zorunlu askerlik hizmetlerini yapabileceği ya da ne şekilde yapabilecekleri 7179 sayılı Asker alma kanununda yer alan 36. Maddede detaylı olarak açıklanmıştır. İlgili kanunda yer alan ifadeler ise şu şekildedir:

MADDE 36- (1) Askerlik hizmetine başlamadan önce veya askerlikleri sırasında işledikleri suçlardan dolayı, bir yıl ve daha az süreli hapis cezasına hükmedilenler ile 26-9-2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 50 nci maddesinin birinci fıkrasının (c), (e) ve (f) bentlerinde yazılı tedbirler veya adli para cezasına mahkûm edilen yükümlüler hakkında verilen ceza ve tedbirlerin yerine getirilmesi askerlik hizmetlerinin sonuna bırakılır. Bu durumdakiler terhis edildikleri zaman serbest bırakılmayıp cezalarının çektirilmesi için kıta ve kurumlarınca bulundukları yer Cumhuriyet savcılıklarına teslim edilirler.

(2) Bir yıldan fazla hürriyeti bağlayıcı cezaya hükmedilenler kıta ve kurumlarınca bulundukları yer Cumhuriyet savcılıklarına teslim edilirler. Bunlardan askerlikle ilişiği olanlara tahliyelerinde cezaevi idarelerince on beş günlük süre içerisinde askerlik şubesine müracaat edecekleri tebliğ edilir ve buna ilişkin belge askerlik şubesine gönderilir. Askerlik şubelerine kendilerine tanınan süre içerisinde gelmeyenler hakkında bakaya hükümleri uygulanır.

(3) İnfazları geri bırakılan mahkûmiyetler için zamanaşımı işlemez.

Tutuklu Olanların Askerlik İşlemleri Nasıl Olur?

Tutuklu ve hükümlülerin askerlik durumu hakkında 7179 sayılı Asker Alma Kanununda şu ifadelere yer verilir; “Askerlik hizmetine başlamadan önce veya askerlikleri sırasında işledikleri suçlardan dolayı, bir yıl ve daha az süreli hapis cezasına hükmedilenler ile 26/9/2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 50 nci maddesinin birinci fıkrasının (c), (e) ve (f) bentlerinde yazılı tedbirler veya adli para cezasına mahkûm edilen yükümlüler hakkında verilen ceza ve tedbirlerin yerine getirilmesi askerlik hizmetlerinin sonuna bırakılır. Bu durumdakiler terhis edildikleri zaman serbest bırakılmayıp cezalarının çektirilmesi için kıta ve kurumlarınca bulundukları yer Cumhuriyet savcılıklarına teslim edilirler.

İlgili bu maddeye göre tutukluların cezaları askerlik hizmetini tamamladıktan sonra çekerler. 1 yıldan daha az ceza alanlarda ise ilk olarak askerlik görevlerini yaparlar ve askerlik bitiş süresinden hemen sonra cezalarını çekmek için ilgili Cumhuriyet savcılıklarına teslim edilirler.

Hükümlü Olanların Askerlik İşlemleri Nasıl Olur?

7179 sayılı Asker alma kanununda “Bir yıldan fazla hürriyeti bağlayıcı cezaya hükmedilenler kıta ve kurumlarınca bulundukları yer Cumhuriyet savcılıklarına teslim edilirler. Bunlardan askerlikle ilişiği olanlara tahliyelerinde cezaevi idarelerince on beş günlük süre içerisinde askerlik şubesine müracaat edecekleri tebliğ edilir ve buna ilişkin belge askerlik şubesine gönderilir. Askerlik şubelerine kendilerine tanınan süre içerisinde gelmeyenler hakkında bakaya hükümleri uygulanır.” hükmü yer alır. Bu maddeyi kısaca özetleyecek olursak, 12 aydan daha az cezası olan hükümlüler askerlik görevlerini tamamlamadan cezalarını çekerler ve daha sonra zorunlu askerlik hizmetini yerine getirirler.

Bir önceki yazımız olan Asteğmen Nasıl Olunur? Maaşları Ne Kadar? Asteğmen Olarak Askerde Kalmak başlıklı makalemizde asteğmen, asteğmen maaşları ve asteğmen maaşları ne kadar hakkında bilgiler verilmektedir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.