AskerNoktasi.Com Soru-Cevap alanına hoş geldiniz. Üye olmadan soru sormak sürekli aynı soruların sorulması nedeniyle askıya alındı. Üye olmak için Tıklayınız..
0 oy
Be the first
935 gösterim
Konu dışı kategorisinde (13 puan) 1 1 1
merhaba suan şırnakda askerim 1 agustos ve 8 ağustos da kpss sinavlarim var bir kaç komutanla görüştüm sınav izninin olmadığını ve 8 günlük iznimi kullanacağımı bununda şafakdan düşünmediğini belirttiler. Sinav için gittiğimde bu süre kanuna ve kurallara göre şafakdan düşüyor mu düşmüyor mu?

1 cevap

0 oy
Be the first
(5.1k puan) 3 5 8

Merhaba Mustafa, sorularını 2 başlıkta detaylıca cevaplamaya çalışacağım.

1- Askerde Sınav İzni Var mı?

Türkiye Cumhuriyetinde hiç kimse eğitim ve bu konudaki eylemlerinden yoksun bırakılamaz. Eğitim hakkının engellenemezliği kuralı kaynağını Türkiye Cumhuriyeti anayasası madde 42'den alır. Yani nerede olursanız olun sınava girme hakkınız vardır. Hatta şartlar elverişsiz olduğu durumlarda gerekirse birliğiniz sizi sınava götürür ve getirir. Bu süreçte zaman planlamanızı doğru yapın. İzninizi konuşmak için son başvuru tarihlerine sıkıştırmayın.

Zaten Askeri Nezaket ve Terbiye Kuralları gereği komutanlara ve görev çerçevesinde bulunan diğer üstlere nişan, nikah, evlenme, doğum, ölüm ve kaza gibi olaylar zamanında haber verilmeli ve uygun tedbirler teklif edilmelidir. Fakat belirttiğimiz gibi bu hak taleni reddetmeye kimsenin hakkı yoktur. Sınava girme hakkınızı kimse engelleyemez.

2- Askerde Sınav İzni Şafaktan Düşer mi?

Askerlik görevinizi yerine getirdiğiniz sırada eğitim hakkınız gereği bir sınava girmek için izin almak isteyebilirsiniz. Bu konu "Kânunî İzinlere Mahsuben Verilebilecek Diğer İzinler" başlığı altında açıklanmaktadır. Buna göre;

"Silâhaltına alındıktan sonra terhis oluncaya kadar, sınav belgelerini ibraz etmek koşuluyla; Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı, Lisans Yerleştirme Sınavları, Açık Öğretim Fakültesi/Lisesi Sınavı, Kamu Personeli Seçme/Dil Sınavı, Muvazzaf/Sözleşmeli Subaylık/Astsubaylık Sınavı, Polis Meslek Yüksek Okulu ve Uzman Erbaşlık Sınavı ile telafisi mümkün olmayan ve hak kaybına neden olacağı değerlendirilen diğer sınavlara katılmak üzere, varsa kânunî izinlere mahsuben sınav süresince izin verilmektedir."

Yani kullanılan izin kanuni izindir. İzin mantığı şudur; Örneğin hiç izin kullanmamış bir asker var. Bu askerin kullanmadığı izinler görev süresinden düşülür ve erken terhis olur. Yani tamamen örnek olarak diyelim ki ülkemizde askerlik 30 gün ve bir asker 5 gün izin kullanabilir. Asker hiç izin kullanmazsa 25 gün sonra terhis olur. 5 gün izin kullanan ise 30 gün sonra terhis olur.

Yani sizin askerliğinizi bitireceğiniz süre belli. Eğer izin kullanmazsanız erken çıkarsınız. Kullanırsanız vaktinizde çıkarsınız.

Hoş geldiniz, Askernoktasi - Uzman Erbaş - Astusbay - Subay -Sözleşmeli Er sizlere sorularınızın diğer üyelerimiz tarafından cevaplanması için bir ortam sağlar.

3.1k soru

8.2k cevap

151 yorum

12.7k üye

En iyiler 04/2024
  1. 80Sumeyye

    839 puan

  2. jwemknn5

    40 puan

  3. tedyifu39

    40 puan

Kategoriler

20 Çevrimiçi Kullanıcı
0 Üye 20 Misafir
Bugünkü Ziyaretler : 1137
Dünkü Ziyaretler : 6610
Toplam Ziyaret : 9150372

İlgili sorular

...