Sağlık Kurulu Raporu | Nasıl Alınır | Nasıl İtiraz Edilir
Askernoktasi.com: Uzman | Astsubay | Sözleşmeli Er |

Sağlık Kurulu Raporu | Nasıl Alınır | Nasıl İtiraz Edilir

Sağlık Kurulu Raporu | Nasıl Alınır | Nasıl İtiraz Edilir

Değerli Ziyaretçilerimiz. Soru sorma bölümümüzde ve yorumlarda yoğun olarak Sağlık kurulu raporu nasıl alınır, hangi hastalıklar nedeniyle elenirim gibi sorular gelmektedir. Daha önce şu haberimizde  anlatmış olmamıza rağmen biraz daha genişletmenin faydası olacağını düşünüyouz.

Bu yazımız aşağıdaki başlıklardan oluşmaktadır ;

  • Sağlık Kurulu Raporu Nedir ?
  • Kimler Sağlık Kurulu Raporu Alabilir ?
  • Hangi Hallerrde Vatandaştan Sağlık KuruluRaporu İstenir ?
  • Sağlık Kurulu Ücreti Ne Kadar ?
  • Kurula Ne zaman Müracaat edilir ?
  • Sağlık Kurulu Raporunun Süresi Ne Kadar ?
  • Sağlık Kuruluna İtiraz Nasıl Yapılır ?

Sağlık Kurulu Raporu Nedir ?

Sağlık Kurulu Raporu bireyin, bedenen, ruhen tam bir iyilik halinde olup olmadığını bildiri, Branşında Uzman Tıp Doktorları tarafından yetkili hastanelerce Başhekim veya görevlendirdiği yetkili Hekim tarafından oluşturulan Komisyonun Kişiye verdiği toplu kararlar bütünüdür.

Sağlık Kurulu Raporundatüm hekimler bireyi kendi alanında inceler ve varsa patolojik durumunu, rapora işlenmesi için not alır. Bu şekilde tüm hekimler ayrıntılı olarak muayeneler sonrası tüm kurul kişinin tam bir iyilik halinde olup olmadığına, varsa engel oranının ne olduğuna, kişinin kendi yaşamına tek başına idame ettirip etiiremeyeceğine, gerekirse tıbbi cihaz kullanmasına, engel oranını belirtmeye , bireyin belirli işlerde çalışıp çalışamayacağına, ne kadar çalışması gerektiğine karar verip ilgili makamlara öneride bulunan, yetkili Hastane Komisyonudur.

Kimler Sağlık Kurulu Raporu Alabilir ?

İsteyen her vatandaş Sağlık Kurulu raporu alabilir. fakat sğlık kurulu raporları bir maka verilmek üzere yazılır. bu bağlamda rapor almak için müracaat belgeniz olmalıdır ve üzerinde ne için kullanacağınızı belirtmeniz gereklidir.Bu belge hastanenin standart formlşarından birisidir ve her hastaneye göre faklılık göstersede içerik olarak aynıdır. Sağlık kurulu Raporu Almak için müracaat edeceğiniz zaman bu size verilecek formu doldurarak işlem açtırmanız gerekir.  Size kurul  kaydı yapan hastane personeli hangi doktorlara sırası ile muayene olmanız gerektiğini belirten ayrıca bir form verecektir.

Bu form Sağlık Kurulu Komisyonuna hazırlık içindir. tek tek tüm branşlara giderek muayene olunmalıdır. eksik hekim kalırsa komisyon değerlendirmeye alamayacak sizin raporunuzu erteleyecektir.

Hangi Hallerde Vatandaştan Sağlık Kurulu Raporu İstenir ?

Sağlık kurulu Raporu, genel olarak  ehliyet, iş başvurusu, terfi, meslek edindirme, emeklilik, malullük vs. gibi durumlarda ilgili kurum ve kuruluşlarca istenebilir. İstenilen durum bildirir raporlar  ihtiyaç kadar olanı sağlık kurulundan ister. örneğin, Malülen emeklilik işlemleri için isteniyorsa belli branşlarda 7 hekim tarafından muayene edilmesi ve kurul raporu hazırlanması istenir.

Konumuz olan Askerler için ise Subay Alımları, Astsubay Alımları, Uzman Erbaş Alımları, sözleşmeli Er alımlarının tamamında Sağlık Kurulu Raporu İstenir. Türk Silahlı Kuvvetleri Bu raporların belli bir standartta olmasını ve tüm Hastalık ve arızaların ayrıntılı olarak yazılımasını ister. Örneğin vucudunuzu her hangi bir yerinde yara, skar  vs basit denebilecek ölçüde önemsi bir durum varsa bunu TSK rapora yazılmasını ister. ve Bunun için bir Kod vermiştir Bu tür batir  görüntü bozuklukları için A29F1 kodu kullanılır.

Sağlık Kurulu Ücreti Ne Kadar ?

Sağlık Kurulu Raporları Dönem ve mevzuata göre değişiklik göstermektedir. fakat bugun için aşağıdaki fiyatları söyleyebiliriz:

  • Raporlar Türleri:
    • Tek Hekim Raporu – 50 TL :  50 TL  Genel  olarak ehliyet raporları ve ağır olmayan iş girişleri için istenir. bu raporu ücretsiz olarak almak için aile hekimliğine de başvuru yapılabilir. eğer Aile Hekimi gerek görürse sizi ikinci basamak devlet hastanelerine muayene olmanız ve rapor almanız için gönderebilir.
    • 2 Hekim Raporu – 75 TL  : Yine Ehliyet ve Çeşitli Ağır olmayan işlerin girişleri ile aşçılar, yemek sektöünde çalışan personeller ve halka direkt olarak hizmet veren işçler için istenir.
    • 3 Hekim Raporu  -125 TL : Ehliyet ve Ağır işlerde çalışacak işçiler için istenir. 3 Hekim Sağlık Kurulu Raporları belli bir süre için verilebilir.
    • 4 ve Üzeri Hekim raporu – 200 TL : Ehliyet, ağır işlerde çalışma, mesleki tecrübe, meslek edindirme, için istenen raporlardır. Bu raporları kamu kurumu tarafından isteniyorsa (MSB, TSK, Üniversite v.s) ücretsiz  olabilir.
    • Silahsız Özel Güvenlik Personeli Raporu – 200 Tl Özel Güvenlik personeli olarak meslek edindirme sırasında istenen rapordur. Silahsız özel güvenlik sertifikası almak isteyen vatandaşlar için hazırlanır
    • Silahlı Özel Güvenlik Personeli Raporu – 250 TL Silahlı Özel Güvenlik personeli olarak meslek edindirme sırasında istenen rapordur. Silahlı özel güvenlik sertifikası almak isteyen vatandaşlar için hazırlanır
    • Silah Taşıma ve Bulundurma Raporu -250 TL Bu rapor avcılık, atıcılık, poligon atıcılığı vb. için  silah ruhsatı almak isteyen ve silah bulundurmak isteyen vatandaşlar tarafından istenildiği takdirde verilen rapordur.

      sağlık Kurulu Raporu

      Sağlık Kurulu Raporu

Aracılık yapanlar işlemleri hızlandırır mı ?

Bütün Sağlık Kurulu  işlemleri belli bir yönetmeliğe ve sıraya göre yapılır, hiç bir aracı işlemleri hızlandırmaz, sonucu değiştiremez. Vatandaşlar, Bugunlerde türeyen ve ayaklı iş haline gelen Sağlık kurulu işlemleri aracılarına, vatandaşlara işlemlerin hızlanması ve istenilen sonucun çıkarabileceklerini iddia edenlere itibar etmemelidirler.

Çıkacak sonuç ve oranın değiştirilmesi için hekimlere baskı uygulamak suçtur, bu tür kişiler hiç bir şekilde itibar edilmemelidir, bu tür aracılık yapmak isteyenler durumu daha da kötüleştirebilir. çünkü aracı ile yanına gelen vatandaşın kötü niyetli olduğu izlenimi hekimde oluşacaktır. Bu nedenle Israrla belirtmek gerekir ki mümkünse bütün işlemleri kendiniz, mümkün değilse bir akrabanız yardımı ile yapmalısınız. Zaten yapılacak iş sıralı ve bellidir. Başvuran vatandaşlar bu sıraya uyduğu surece hiç bir sıkıntı çıkmayacaktır. ayrıca hastanelerde ücretsiz danışma hizmeti veren hastane personelleri vardır. Bu personellere danışmanız halinde nereye gitmeniz ve hangi işlemleri yapmanız gerektiğini anlatacaklardır.

Kurula Ne zaman Müracaat Edilir ?

Kurula her zaman müracaat edilir, fakat son 2 aydır Öelikle Uzman Erbaş Alımları nın sık olması sebebiyle çok fazla yoğunluk yaşanmaktadır.  Bu nedenle Sağlık bakanlığı günlük sağlık kurulu alımlarını sınırlandırmıştır. İşlemler artık 182 nolu telefondan yada MHRS resmi sitetisinden alınarak yapılabiliyor. Uzman Erbaşaların zman ile ilgili problem çıkmaması için ise bu tür adaylara sağlık kurulu taraınfan önce kayıt yapılmakta sonra randevuı alınması istenmektedir.Uzman Erbaş lar için müracaat tarihi önemli olduğunudan bu kondau da bu şekilde çözülmüş oluyor.

Sağlık Kurulu Raporunun Süresi Ne Kadar ?

Hazırlanan Sğlık kurulu raporları eğer sağlam raporu almak için ise en fazla 6 aylıktır. bu sürenin sornunda eğer ihityaça varsa vatandaş tekrar raporl almalıdır.  Engelli Sağlık Kurulu Raporları ise hastalığın tedavisi süresince yada süresiz olarak rapor verebilir. Fakat kamu kurumları  özelikle malulen emeklilik, bakım aylığı vb için olan sağlık raporlarını en fazla 10 yıllığına kabul etmektedir. bu bağlamda 10 yılda bir yenilenmesini isteyebilmektedir.

Sağlık Kuruluna İtiraz Nasıl Yapılır ?

Sağlık kurulu Raporlarından çıkan sonuç eğer sizin beklediğiniz sonuç değilse ve hata olduğunu düşünüyorsanız bu konuyla ilgili itiraz eebilirsiniz. Bu tür deki tüm itirazlar o hastanenin bulunduğu İl’in Sağlık Müdürlüğü’ne yapılır. İl sağlık müdürlüğü itirazını değğerlendirerek sizi Hakem Hastane olarak belirlediği en yakın hastaneye gitmenizi isteyecektir. Hakem hastane tüm raporu tekrar değerlendirdirebileceği gibi, sadece itiraz ettiğiniz branş konusunda da değerlendirebilir. Hakem hastenden de aynı sonuç çıkarsa sonuç kesinleşir ve Sağlam Raporu için 6 ay boyunca tekrar başvuru yapamazsınız.  Eğer bu süre zarfında engel gibi bir durumunuz oluşursa tekrar başvuru yapabilirsiniz.

Sağlık Kurulu İtiraz Dilekçesi Örneği için Tıklayınız.

 

 

Bir önceki yazımız olan Bedelli Askerlikte Son Durum | Seçimden Sonra | başlıklı makalemizde bedelli askerlik 2018, bedelli askerlik ne zaman çıkacak ve bedelli askerlik tarihleri hakkında bilgiler verilmektedir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1 YORUM
  1. Dogukan dedi ki:

    Saglik raporuna ne kadar sure icinde itiraz edebiliriz