Polis Özel Harekat Nasıl Olunur? PÖH Olma Şartları Nedir?

Tehlikeli ve riskli operasyonlarda görev alan Polis Özel Harekat (PÖH) timleri, başarılarıyla sık sık gündeme gelmektedir. Terör olayları, kurtarma operasyonları, güvenlik sağlama vb. birçok görevde alan PÖH timleri özel olarak seçilir. PÖH olabilmek için dışardan alımlara başvurmak ya da PMYO mezunu olmak / okumak şarttır.
Polis Özel Harekat Olma Şartları Nedir?
PÖH olmak isteyen vatandaşların Polis Eğitim Merkezi ya da Polis Meslek Yüksek Okulu’nda eğitim görmesi gerekir. POLİS Eğitim Merkezi (POMEM) ve Polis Meslek Yüksek Okulu’nda eğitim devam ederken son sınıflara özel bir heyet gönderilir. Heyet, PÖH olmak ve şartları hakkında bilgi verir ve dileyen adaylarla toplantı düzenleyebilir. Toplantıda PÖH Olmakla ilgili tüm ayrıntılar bildirilir.
Öğrencileri test etmek amacıyla okul içinde bir parkur kurulur ve PÖH adayları bu parkuru tamamlamakla yükümlüdür. Parkuru tamamlayanlar sözlü mülakata girme hakkı kazanır. Ancak sonuçlar, polisliğe başladıktan sonra bildirilir. Görev yapılan birime gönderilen tebliğ sonucunda PÖH adayları üç aylık bir kurs alır.
PÖH olmak için diğer bir yöntem ise dış kaynaklardan alımdır. Ancak dış kaynaklardan PÖH alımı oldukça az sayıda gerçekleşir ve rekabet de fazladır. Dolayısıyla çok az kişi dışardan PÖH olmayı başarabilir.

Görevine devam eden polisler de PÖH olma hakkına sahiptir. Polis memuru, komiser yardımcısı, baş komiser ve emniyet amiri rütbelerine sahip olanlar PÖH olmak için başvuru yapabilir. 30 yaşından gün almamak gerekir aynı zamanda son üç yıllık performans değerlendirmeleri incelenir ve Temel Özel Harekat Eğitimi’nden ilişiği kesilenlerin başvuruları değerlendirilmez.
PÖH Hangi Görevleri Yapar?
PÖH timleri devlet ve milletin güvenliği, bölünmez bütünlüğü ve varlığı için çalışmaktadır. İç İşleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü’ne bağlı özel bir birim olan PÖH, başta terör ve savaş olmak üzere yüksek riskli operasyonlarda görev alır. PÖH Timlerinin diğer görevleri şunlardır:
- Rehine, otobüs, gemi, uçak vb. kurtarma ve arama çalışmaları,
- Devlet yetkililerinin güvenliği ve korunması,
- Devlet ve halk güvenliğini tehlikeye sokan şahısları yakalamak ve etkisiz hale getirmek,
- Devlet menfaatleri doğrultusunda operasyonlara katılmak,
- Güvenlik riskinin fazla olduğu bölgelerde görev yapan diplomatlar ve temsilcilerin güvenliğini sağlamak.
Bir önceki yazımız olan 2020 Polis Olma Şartları Nelerdir? Polis Nasıl Olunur? başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.