Öğrencilerin Askerlik Tecil İşlemleri Nasıl Yapılır? Askerlik Erteleme

Askerlik, 20 yaşına gelmiş her Türk erkeğinin yerine getirmesi gereken bir vazifedir. Düzenli ordunun sürdürülebilirliği için son derece önemli bir yere sahip olan olan askerlik vazifesinin zaman zaman çeşitli sebeplerden dolayı 20 yaşında yerine getirilmesi mümkün olmayabilir. Bu durumda belirli şartlar dahilinde askerlik erteleme yollarına gidilebilir.
Askerlik tecil ettirme işlemlerinin büyük çoğunluğu öğrencilik sebebiyle yapılır. Lise, ön lisans, lisans ve yüksek lisans gibi çeşitli eğitim derecelerinin her biri için askerlik tecil ettirme işlemleriyle alakalı süreç farklı işler. Dolayısıyla askerlik ertelemek için ne yapmalıyım sorusunun cevabı, askere gidecek olan kişinin gördüğü eğitim düzeyi ile ilgili olarak değişkenlik gösterir. Bu farklılıklar arasında askerliğin kaç yaşına kadar tecil edilebileceği, tecil süresinin eğitim tamamlandıktan sonra kaç yıl olacağı gibi konular yer alır.
Askerlik Tecil Ettirme Şartları Nelerdir?
- Lise ve üniversite eğitimine devam eden öğrenciler, askerliklerini eğitim gerekçesiyle en fazla 29 yaşına kadar tecil ettirebilirler.
- Yurt içi veya yurt dışında yüksek lisans ve doktora eğitimlerini sürdürenler en fazla 35 yaşına kadar askerliklerini tecil ettirebilirler.
- Kilosu askerlik yapmaya elverişli olmayan kişilerin askerlikleri sağlık gerekçesiyle bir sonraki yıla ertelenir. 3 kez ertelenmesi durumunda kişi askerden muaf tutulur.
- Abisi ya da kardeşi halihazırda askerlik görevini yerine getiren kişiler askerliklerini abisi ya da kardeşinin askerliği bitene kadar tecil ettirebilirler. Bu durumda karar aileye bırakılmıştır. Yükümlü, askerliğini tecil ettirebileceği gibi askerlik görevini yerine de getirebilir.
- Lisanslı sporcular askerlik görevlerini en fazla 33 yaşına kadar tecil ettirebilirler.
- Yabancı bir ülkede oturma ya da çalışma iznine sahip olan Türk vatandaşları, konsolosluklara başvurdukları takdirde askerliklerini en fazla 38 yaşına kadar tecil ettirebilirler.
- Sahip oldukları hastalığı zamanla veya tedavi ile düzelebilecek kişiler ilgili sağlık kurumlarının verdiği rapor neticesinde askerliklerini sağlıklarına kavuşana kadar tecil ettirebilirler.
- Yurt içi ya da yurt dışında ülkemizi çeşitli ilmi faaliyetlerde temsil edilen kişilerin askerlikleri 36 yaşına kadar tecil edilir.
Eğitim Düzeyine Göre Tecil Süreleri
Askerlik tecil süreleri mezun olunan eğitim kurumunun derecesine göre farklılık gösterir. Lise mezunu askerlik tecil işlemleri kişinin askerlik şubesine başvurmasıyla birlikte mazeretsiz olarak 3 yıllık bir süreyi kapsarken, ön lisans diplomasıyla yapılan askerlik tecili 2 yıldır.
4 yıllık (lisans) üniversite mezunu askerlik tecil ettirme süresi ise yine 2 yıldır. Yüksek lisans ve doktora eğitiminin tamamlanmasının ardından ise askerliğin mazeretsiz olarak 1 yıl ertelenmesi mümkündür.
Açıköğretim Askerlik Tecil İşlemleri
Açık öğretim kurumlarında öğrenim gören öğrenciler ile 4 yıllık fakülte öğrencilerinin tecil işlemlerinde herhangi bir fark yoktur. Açık öğretim öğrencileri de tıpkı lisans programlarında öğrenciler gibi 29 yaşına kadar askerliklerini tecil ettirme hakkına sahiptirler. Ayrıca açık öğretim programlarının hem lisans hem de ön lisans düzeyindeki bölümlerinden mezun olanlar herhangi bir mazerete gerek duymadan 2 yıl boyunca askerliklerini tecil ettirme hakkına sahipler.
2. Üniversite Askerliği Tecil Ettirir mi?
Örgün ya da açık öğretim olduğu fark etmeksizin üniversite eğitiminin tamamlanmasıyla birlikte 2. üniversitede alınan eğitimden ötürü yükümlülere tekrardan tecil hakkı tanınmaz. Yükümlüler üniversite eğitimlerini tamamlamalarının ardından tekrardan tecil hakkı kazanabilmek için öğrenim düzeylerini artırmalıdırlar. Yani üniversite mezuniyetinden sonra yükümlülere tekrardan tecil hakkı tanınması yüksek lisans düzeyinde eğitime başlanması ile mümkün olur.
Askerlik Tecili Nerede Yaptırılır?
Askerlik tecil işlemleri her ilde bulunan askerlik şubeleri tarafından yapılır. Tecil yaptırmak isteyenlerin, gerekli belgeleri yanına alarak askerlik şubelerine müracaat etmesi gerekir. Her birey nüfusa kayıtlı olduğu ilin askerlik şubesine kayıtlıdır. Bu da askerlik tecil işlemlerinin farklı ildeki bir askerlik şubesinden yapılıp yapılamayacağına dair soru işaretlerini doğurmaktadır. Peki, askerlik tecili her şubeden yapılır mı?
Yakın bir geçmişe kadar her bireyin nüfusa kayıtlı olduğu bölgedeki askerlik şubesine giderek işlem yapması gerekiyordur. Fakat nüfusa kayıtlı olduğu ilden farklı bir ilde yaşayan insan sayısının her geçen gün artması neticesinde askerlik tecil işlemlerinin tüm şubelerde gerçekleştirilmesinin önü açıldı. Dolayısıyla Türkiye’deki herhangi bir askerlik şubesi aracılığıyla tecil işlemlerinin gerçekleştirilmesinin mümkün olduğu söylenebilir. Askerliğini tecil ettirecek kişiler, tecil işlemlerini nüfusa kayıtlı olduğu il yerine ikamet ettiği ilde de yaptırabilirler.
Son yıllarda ülkemiz kurumları tarafından verilen birçok hizmet e-devlet sistemi aracılığıyla dijital ortama taşınmıştır. Ancak askerlik tecili işlemi henüz e-devlet üzerinden yapılamıyor. Bununla birlikte yakın bir gelecekte birçok işlemle birlikte askerlik tecili işlemlerinin de e-devlet sistemine taşınacağı öngörülüyor.
Askerlik Tecili Nasıl Yapılır?
Tecil için gerekli belgeler temin edildikten sonra herhangi bir askerlik şubesine gidilmelidir. Şube tarafından verilecek 2 adet formun eksiksiz olarak doldurulması gerekir. Ardından aile sağlık merkezi ya da hastanede sağlık kontrolü işlemleri yapılarak sağlık belgesi alınması zorunludur. Bu işlemlerin ardından gerekli şartları sağlayanlara askerlik hizmetinin kaç yıl ertelendiğine dair tecil evrakı verilir. Bu işlemlerin süresi askerlik şubesindeki yoğunluğa göre 30 dakika ile 2 saat arasında değişkenlik gösterir.
Üniversiteyi yeni kazananların askerlik tecili için herhangi bir işlem yapmasına gerek yoktur. İlk kez kayıt olunan üniversite tarafından Milli Savunma Bakanlığı ile gerekli yazışmalar yapılarak yükümlünün adına otomatik olarak tecil işlemi gerçekleştirilir.
Askerlik Tecili İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?
- Öğrenci olanlar için öğrenci belgesi, mezun olanlar için ise diplomanın aslı ya da noter onaylı fotokopisi
- İlk maddede sayılan evrakların 4 adet fotokopisi
- Nüfus cüzdanı veya ehliyetin aslı ve 4 adet fotokopisi
- 6 adet biyometrik fotoğraf
Askerlik Tecili Yapılmazsa Ne Olur?
Zamanında askerlik şubesine giderek tecil işlemini yaptırmayanlara tekrardan aynı hak tanınmaz. Öğrenim sürecinin tamamlanıp öğrencilik halinin sona ermesiyle okul tarafından Milli Savunma Bakanlığına öğrencinin okulu bitirdiğine dair bir yazı yazılır. Bu yazının ardından tecil hakkını kullanmak isteyenlerin 2 ay içinde askerlik şubesine giderek tecil işlemlerini yaptırması gerekir. Tecil işlemlerini gerekli sürede başlatmayan yükümlüler, çağrıldıkları celp döneminde askere gitmekle yükümlüdürler. Gitmedikleri durumda yoklama kaçağı ya da asker kaçağı olarak adlandırılan kişiler kolluk kuvvetleri tarafından yakalandıkları takdirde, haklarında tutanak tutulur ve idari para cezası kesilir.
Bir önceki yazımız olan Asker Arkadaşlarımı Nasıl Bulabilirim? Onlara Nasıl Ulaşırım? başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.