Kendini Askerliğe Elverişsiz Hale Getirmenin Cezası Nedir?

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı erkekler, yirmi yaşına geldiğinde askerlik görevini tamamlamak zorundadır. Ancak eğitim, sağlık vb. nedenlerle askerlik süresi birkaç yıl tecil ettirilebildiği gibi bazı fiziksel durumlar askerlikten muaf olma sonucunu getirir. Fiziksel ve ruhsal hastalıkların yanı sıra kilo ve boy sorunları muaf olma ya da halk arasında bilinen ismiyle çürük raporu alınmasına neden olur. Tüm bunların yanı sıra bazı kişiler zorunlu askerlik görevinden kaçınmak için bilerek ve isteyerek kendine zarar verdiğinde ciddi sonuçlarla ve cezalarla karşılaşır. Kendini askerliğe elverişsiz hale getirmenin cezası farklı sonuçlar doğurmaktadır.
Askerliğe Elverişsiz Hale Getirmenin Cezası Nedir?

Askerlik dönemi sırasında kendini askerliğe elverişsiz hale getirmek ya da başkası aracılığıyla askerlikten muaf olmak için hileye başvurmak ceza sebebidir. Askeri Ceza Kanunu’nun 79 ve 80. Maddeleri oldukça net bir ifadeyle, durumu belirtmektedir:
- Madde 79 – 1 – Kendisini kasten sakatlayan veya her hangi bir suretle askerliğe yaramayacak bir hale getiren veya kendi rızasıyla bu hale getirten bir seneden beş seneye kadar hapis cezasıyla cezalandırılır.
- 2 – Fiil her nevi askeri maksatlar için çalışmak kabiliyetini mahvetmiş ise suçlu yedi seneye kadar ağır hapis ile cezalandırılır.
- 3 – Fiil seferberlikte yapılmışsa on seneye kadar ağır hapis, düşman karşısında yapılmışsa yapan ölüm cezasıyla cezalandırılır.
Başkasını askerliğe yaramayacak hale getirenlerin cezası:
- Madde 80 – 79 uncu maddede yazılı fiilleri bilerek başkasına yapan dahi aynı ceza ile cezalandırılır.
Askerlikten Kurtulmak İçin Hile Yapanlar
Askerlik vazifesi bazı kimseler için kutsal bir görev olarak kabul edilmediği için kendine zarar verme ya da hile yapma gibi yöntemlere başvurmaktadır. Aynı zamanda başkasından da bu isteklerini talep etmektedir. Ancak yasalar bu konuda oldukça sert ve katı kurallara sahiptir bu nedenle bu yöntemlerden bilhassa uzak durulması büyük önem taşımaktadır.
Vatani görev sırasında kendisine ilaç, silah, bıçak vb. aletlerle ya da başka birinin aracılığıyla zarar verilmesini isteyenler en az bir yıl ceza alabildiği gibi askeri becerilerin kaybedilmesine sebep olan durumlarda ağır hapis cezasının verilmesi söz konusu olabilir.
Bir önceki yazımız olan Asteğmen Nasıl Olunur? Maaşları Ne Kadar? Asteğmen Olarak Askerde Kalmak başlıklı makalemizde asteğmen, asteğmen maaşları ve asteğmen maaşları ne kadar hakkında bilgiler verilmektedir.