Kaymakam Adaylığı Sınav İlanı Yayımlandı! Kimler Başvurabilir? Başvuru Yeri ve Şekli

T.C. İçişleri Bakanlığı, yayınladığı ilanda Mülki İdare Amirliği Hizmetleri Sınıfı’na 110 (yüz on) kaymakam adayı alınacağını duyurdu!
Başvuru için son gün 2 Haziran! Geç başvuru günü 10 Haziran! Başvurular, ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden T.C. kimlik numarası ve şifreyle, mobil uygulamadan veya başvuru merkezlerinden yapılabilecek ve sınav ücretini yatırarak başvurular tamamlanacak.
Kaymakam Sınavı Başvuru
Kaymakamlık sınavının şartları, konuları ve ücreti gibi detaylar merak konusu oldu işte detaylar;
Kaymakam Sınavı Başvuru Şartları
Kaymakamlık sınavı başvuru şartları aşağıdaki gibidir;
- Yurt içindeki üniversitelerin veya diploma denkliği Yükseköğretim Kurulu tarafından onaylanmış olmak kaydıyla yabancı üniversitelerin en az dört yıllık lisans eğitimi veren fakültelerinin uluslararası ilişkiler, siyaset bilimi, kamu yönetimi, iktisat, işletme, maliye ve finans, sosyoloji, halkla ilişkiler ve tanıtım, psikoloji bölümlerinden veya bu bölümlerden herhangi birinin müfredatında yer alan derslerin en az yüzde seksenine sahip olan diğer bölümlerden ya da hukuk fakültelerinden mezun olmak veya;
- Üniversitelerin sosyal bilimler, mühendislik fakülteleri ile tarih bölümlerinde en az dört yıllık lisans eğitimi yapmış ve uluslararası ilişkiler, siyaset bilimi, kamu yönetimi, hukuk ve iktisat alanlarında lisansüstü eğitim yapmış olmak,
- 1700 sayılı Dahiliye Memurları Kanunu‘nun 2 ve 2/A, 657 sayılı DMK’nın 48/A, 1 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin 274/A ve Kaymakam Adayları Yönetmeliği’nin 5. maddelerinde yer alan şartlara haiz olmak,
- 01 Ocak 2021 tarihi itibariyle 35 yaşını doldurmamış olmak (01.01.1986 ve daha sonraki tarihlerde doğanlar).
- Askerlikle ilişiği bulunmamak; askerlik hizmetini yapmış, erteletmiş veya yedek sınıfa geçirilmiş olmak.
- Yukarıda belirtilen bölümlerden mezun olmayan kaymakam aday adayları;
- Mezun oldukları bölümlerin müfredatının bahse konu bölümlerin müfredatının yüzde seksenine sahip olduğuna ilişkin Yükseköğretim Kurulundan alacakları eşdeğerlik belgesini,
- Lisansüstü eğitim yapan kaymakam aday adayları;
- Noter onaylı diploma suretlerini ya da mezun olduklarını gösterir resmi belgeleri evrak teslimi esnasında diğer evraklarla birlikte ibraz etmek zorundadırlar.
Kaymakam Sınavı Tarihi ve Süresi
Sınav, 10 Temmuz 2021 tarihinde Ankara’da yapılacak. Sınav, saat 10.15’te başlayacak. Adaylar, saat 10.00’dan sonra sınav binalarına alınmayacaklar.
Sınavda sorulacak soru sayısı ve cevaplama süresi; 100 soru için 150 dakika (2,5 saat) olacak.
Kaymakam Sınavı Başvurularının Alınması
Başvurular, 26 Mayıs-02 Haziran 2021 tarihleri arasında internet aracılığıyla ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden, mobil uygulamalarından veya diledikleri bir başvuru merkezinden yapılacak ve sınav ücreti yatırılarak başvurular tamamlanacak.
Geç başvuru günü 10 Haziran 2021’dir.
Sınav Giriş Belgesi
Sınav ücretini yatırarak sınav başvurusunu tamamlayan adaylara ÖSYM tarafından hangi bina ve salonda sınava gireceklerini, sınav tarihini ve saatini gösteren Sınava Giriş Belgesi düzenlenecek.
Adaylar sınava, sınavın yapılacağı hafta içerisinde ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden edinecekleri Sınava Giriş Belgesi ve nüfus cüzdanı veya T.C. Kimlik Kartı veya geçerlilik süresi dolmamış pasaportunun aslı ile kabul edilecekler.
Kaymakam Sınavı Konuları ve Ücreti
Sınav konuları ve ücreti hakkındaki detaylar ise şöyle;
Sınav Konuları
Sınavda adaylara, 34 sorudan oluşan Genel Yetenek ve Genel Kültür Testi ile 66 sorudan oluşan Alan Bilgisi Testi uygulanacaktır.
- Genel Yetenek ve Genel Kültür Testi: Türkçe (14), Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi (4), Türkiye’nin Sosyo-Ekonomik Yapısı (10) ve Türkiye’de Demokratikleşme ve İnsan Hakları (6) ile ilgili çoktan seçmeli sorulardan,
- Alan Bilgisi Testi: Anayasa Hukuku (13), İdare Hukuku (18), Türkiye’nin İdari Yapısı (14), Türkiye’de Mahalli İdareler (9), Ekonomi (12) ile ilgili çoktan seçmeli sorulardan oluşacaktır.
Sınav Ücreti
- Sınava girecek adaylar 26 Mayıs-03 Haziran 2021 tarihleri arasında, ÖSYM’nin internet sayfasında e-İŞLEMLER’de yer alan “ÖDEMELER” alanından kredi kartı/banka kartı ile ÖSYM adına 250,00 TL sınav ücreti yatıracaklardır.
- Geç başvuru gününde başvuru yapan adaylar, 375,00 TL olan sınav ücretini aynı gün (10 Haziran) yatıracaklardır.
- Geç başvuru gününde yapılan başvurularda sınav ücreti, aynı gün saat 23.59’a kadar ÖSYM’nin internet sayfasında e-İŞLEMLER’de yer alan “ÖDEMELER” alanından kredi kartı/banka kartı ile yatırılacaktır.
- Adaylar, banka şubesinden/ATM’den sınav ücreti ödemesi yapmamalıdır.
- Adaylar, sınava başvurularını yaptıktan sonra sınav ücretini yatırmalıdır. Yatırılan ücret, iade edilmeyecektir, ödeme işlemlerinden kaynaklanabilecek hatalardan ÖSYM ve İçişleri Bakanlığı sorumlu olmayacaktır.
Diğer Hususlar
- Engel/sağlık sorunu olan adaylar, bir üniversite veya devlet hastanesinden alacakları sağlık kurulu raporları ile belgelendirmek ve sınav başvuru kılavuzunda belirtilen usulde ÖSYM’ye başvurmak kaydıyla engel/sağlık durumlarına uygun olarak “Engelli Salonu”nda sınava
alınacaklardır. - Adayların başvuru işlemine geçmeden önce mutlaka sınav kılavuzunu dikkatlice okumaları/incelemeleri ve tüm sınav koşullarını/kurallarını kabul ederek başvuru yaptıklarını belirtir ekran üzerinde yer alan kutucuğu işaretlemeleri zorunludur.
- Sınav hazırlık komisyonu tarafından mülakat için istenen evraklarla birlikte adayların eğitim bilgilerini gösterir belgeleri incelenecek ve evraklarında eksik-hata olmayan adaylar mülakata çağrılacaklardır.
- Sınavın yapılması ya da yapılmaması İçişleri Bakanlığının yetkisindedir.
Bu ilanda yer almayan, ayrıntılı bilgiler ÖSYM’nin internet sitesinde bulunan sınav başvuru kılavuzunda yer almaktadır.
⇒Ayrıca tüm personel alım duyurularımıza Kamu Personeli Alımları adresinden ulaşabilirsiniz.⇐
Bir önceki yazımız olan Karpuzkaldıran Askeri Kampı Telefon Numarası, Adresi, Karpuzkaldıran Özel Eğitim Merkez Komutanlığı başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.