Jandarma Asayiş Ne İş Yapar? Görevleri Neler?
Askernoktasi.com: Uzman | Astsubay | Sözleşmeli Er |

Jandarma Asayiş Ne İş Yapar? Görevleri Neler?

Jandarma Asayiş Ne İş Yapar? Görevleri Neler?

Jandarma Genel Komutanlığı, İçişleri Bakanlığına bağlı emniyet, asayiş ve kamu düzeninin korunmasını sağlayan silahlı kolluk kuvvetidir. Her kolluk kuvvetinin kendi görev bölgesinin bulunduğu ülkemizde, Jandarma Kuvvetleri güvenlik teşkilatının önemli parçalarından biridir. Jandarma Kriminal Daire Başkanlığı ve Jandarma Bandosunun yanında ayrı bir birim olarak teşkilatlanan Jandarma Asayiş, kendi içinde ayrıntılı bir yapılanmaya sahiptir.

Jandarma Asayiş Bölümleri

Jandarma asayiş eğitimi, Karabük iline bağlı Safranbolu ilçesinde bulunan 125. Jandarma Eğitim Alay Komutanlığında verilir ve eğitime tabi tutulan tüm askerler askerlik hizmetini jandarma olarak yapar. Bu birlikte eğitim gören askerler ihtiyaç durumuna göre ülkenin farklı illerine dağıtılırlar.

Asayiş Hizmetleri

1. Jandarma İmdat

Can ve mal güvenliğiniz tehlikede ise veya bir suç işleneceğine dair şüpheniz var ise Türkiye’nin her yerinden, sabit telefon veya cep telefonunuzdan 156’yı ücretsiz olarak arayarak yardım talep edebilirsiniz. Bulunduğunuz ilden başka bir ilin İl Jandarma Komutanlığına ulaşmak için; 0-İl kodu-156 00 00 rakamlarını tuşlayabilirsiniz. Yaptığınız ihbarlarda kimliğinizi açıklamak zorunda değilsiniz, ancak asılsız ve yanlış ihbarlarda bulunduğunu takdirde çeşitli yaptırımlarla karşılaşabilirsiniz.

2. Jandarma tarafından korunan tesisler

Kısmen veya tamamen hasara uğratılmaları halinde ülke güvenliği, ekonomisi ve toplum hayatı olumsuz etkilenecek bazı kritik tesislerin güvenliği jandarma birlikleri tarafından sağlanır. Bu tesisler arasında;

  • Havaalanları,
  • TV verici istasyonları,
  • Barajlar ve HES projesi alanları,
  • Demiryolu köprüleri,
  • Petrol üretim ve dolum tesisleri,
  • Boru hatları ve
  • Topkapı Sarayı sayılabilir.

Terörle Mücadele

Sınırların korunması, komuta – kontrol, keşif, gözetleme, erken ihbar ve ikaz, fiziki emniyet sistemlerinin bütünleştirilmesi başlıkları altında terörle mücadele görevi Jandarma Komutanlığına verilmiştir.

Özel Birlikler

1. Atlı Jandarma Birlik Komutanlığı

Müdahale kuvveti olarak trafiğe kapalı turistik alan ve mesire yerlerinde, av sahaları, orman bölgeleri, tören ve gösterilerde görev alırlar.

2. Jandarma Arama ve Kurtarma Timleri

Dağlık ve ormanlık bölgelerde önleyici kolluk gücü ve gerektiğinde suça el koymak için; kayak pistlerinde emniyet ve asayiş amaçlı devriye, arama ve kurtarma faaliyetleri ile hasta ve yaralıları tahliye görevlerini yerine getirirler. Tüm güvenlik güçleri ihtiyaç duyulan asayişi sağlamak konusunda gerektiğinde koordineli olarak birlikte hareket ederler.

3. Jandarma Asayiş Bot Komutanlıkları

İç sularda, ada, adacıklar, karadan ulaşılamayan koy ve kıyılarda emniyet ve asayiş hizmetlerini yürütürler. Ayrıca denizde işlenen suçları takip etmek, orman yangınlarını takip, sit alanlarını kontrol, usulsüz su ürünleri avcılığını önlemek, kültür ve tabiat varlıklarını korumak ve kaçakçılık konularında da görevlidirler.

4. Jandarma Motosikletli Asayiş Timleri

Jandarma sorumluluk bölgesinde genel emniyetin sağlanmasında önleyici zabıta görevi yerine getirerek, meydana gelen olaylara daha seri bir şekilde müdahale etmek görevini taşırlar.

5. Jandarma Köpek Timleri

İz takip, mayın ve bomba arama, devriye ve cezaevi emniyeti, arama ve kurtarma, yangın, tütün, erzak ve uyuşturucu madde tespiti ve özel operasyonlar gibi faaliyetlerde, birliklerin işini kolaylaştıracak, zaman kazandıracak ve gerektiğinde şüphelileri etkisiz hale getirebilecek bir köpek sorumlusu ile bir köpekten oluşan takımlar bulunmaktadır.

Trafik Hizmetleri

Trafik Hizmetleri Daire Başkanlığı

İl Jandarma Komutanlığında Trafik Şube Müdürlükleri, İl Jandarma Komutanlığında Trafik Kısım Amirlikleri ve İlçe Jandarma Komutanlıkları Jandarma Trafik Timleri aracılığıyla, trafiği denetleme, düzenleme ve trafik suçlarına el koyma görevini yerine getirirler.

Çevre Koruma

Ulusal mevzuat ve uluslararası sözleşmeler ile koruma altına alınan canlı türleri ve alanların; ekolojik denge ve doğal hayatın korunması, çevre kirliliğinin önlenmesi ve çevre bilincinin geliştirilmesi konularında çalışırlar.

Jandarma Asayiş Uzman Çavuş Ne İş Yapar?

Jandarma asayişin görev yeri; polisin görev alanının dışında, il ve ilçe belediye sınırları haricinde kalan, polis teşkilatı bulunmayan bölgelerdir ve bu bölgelerdeki emir komuta zinciri yönetmelikle belirlenir.

Jandarma Genel Komutanlığı, Türk Silahlı Kuvvetlerinin bir parçasıdır ve görevleri mülki, askeri ve adli olarak üçe ayrılır. Genel olarak özetlemek gerekirse görevleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Kamu düzenini ve toplumdaki emniyet ve asayişi sağlamak
  • Suç işlenmesini önleyici faaliyetlerde bulunmak
  • Kaçakçılığı men, takip ve tahkik etmek
  • Ceza infaz kurumlarının dış korumasını yapmak
  • Suç işlenmesi durumunda suç ve suçluları ortaya çıkarmak, yakalanmak, suç delilleri ile birlikte adli makamlara teslim etmek
  • Genelkurmay Başkanlığı tarafından verilen görevleri yerine getirmek
  • Hükumet kararları ile verilen görevleri yerine getirmek

Bir önceki yazımız olan HKK Pilot Adayı Subay Alımı Başvurularının Sonuçları Açıklandı başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.