İstirahat Süresi Askerlikten Sayılıyor Mu? İstirahat İzni Nedir?
Askernoktasi.com: Uzman | Astsubay | Sözleşmeli Er |

İstirahat Süresi Askerlikten Sayılıyor Mu? İstirahat İzni Nedir?

İstirahat Süresi Askerlikten Sayılıyor Mu? İstirahat İzni Nedir?

Askerlik birçok kişi için oldukça yorucu ve meşakkatli bir süreçtir dolayısıyla bazı dönemlerde istirahat iznine ihtiyaç duyulur. İstirahat izni alan er ve erbaşlar, bu süre içinde dinlenir, eğitimlere katılmaz ve nöbet tutmaz. İstirahat süresi boyunca er ve erbaşlar askerlik yapıyor olarak kabul edilir ancak belirli şartların bulunması gerekir.

İstirahat Süresi Nedir?

İstirahat, kelime anlamı olarak dinlenme ve rahat etme anlamını taşır. Askerlikte alınan istirahat süresi ya da izninde askerler, dinlenme ve kısa bir süre mola verme şansı elde edebilir. Özellikle yoğun geçen dönemlerde ve yorucu eğitimlerden sonra askerler istirahat iznine ihtiyaç duymaktadır. Ancak istirahat izni, her isteyen askere verilmez.

İstirahat izni alabilmek için askerin, revire çıkması ve şikayetlerini bildirmesi gerekir. Aynı zamanda gerekli olan durumlarda doktor ya da revir komutanı askeri muayene edebilir. Askerin, istirahate ihtiyaç duyduğu anlaşılırsa belirli bir süre ‘yat istirahati’ alır.

İstirahat Süresi

İstirahat süresinde güç toplayan ya da iyileşen asker, eğitim ve nöbetlerine devam eder. Ayrıca istirahat izni süresince askerlik yaptığı kabul edilir ve şafaktan düşer.

İstirahat İzni Hangi Şartlarda Şafaktan Düşer?

22 Şubat 2014 tarihinde yürürlüğe giren kanunla birlikte istirahat izni ve kullanımında bir takım değişimler oldu. Bu kanunla birlikte askerlere verilen istirahat izni süresi, hava değişimi süresinden düşmektedir. Hava değişimi süresi ise uzun ve kısa dönem askerliğe göre belirlenir.

Uzun dönem askerlik yapanların toplam hava değişimi süresi 30 gün iken kısa dönem askerlik yapanlar için bu süre 15’tir. Alınan istirahat izinleri hava değişimi süresinden düşer, dolayısıyla bu hakkını dolduran ve ayrıca hava değişimine ihtiyaç duyanların fazladan askerlik yapması gerekir. Örneğin, kısa dönem askerlik yapan biri, toplamda on beş gün istirahat izni aldığında hava değişimi süresi bitecektir. Ancak sonrasında 10 günlük bir hava değişimi aldığında bu on günlük zaman askerlik süresine eklenir ve askerliği uzar.

Spor istirahati alan askerlerin yalnızca spor yapmama hakkı vardır dolayısıyla şafağı etkilemez ve askerlik süresi olarak kabul görür. Aynı zamanda terlik istirahati alanlar da kışla içinde terlikle dolaşma hakkı elde ederken diğer görevlerini yerine getirmek zorundadır dolayısıyla aynı şekilde şafak düşmeye devam eder.

Bir önceki yazımız olan Asteğmen Nasıl Olunur? Maaşları Ne Kadar? Asteğmen Olarak Askerde Kalmak başlıklı makalemizde asteğmen, asteğmen maaşları ve asteğmen maaşları ne kadar hakkında bilgiler verilmektedir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.