Her Askerin Askerlik Boyunca Öğreneceği Askerlik Terimleri

Askerlik, belirli şartları sağlayan her erkek vatandaşın yerine getirmesi gereken görevlerdendir. Özellikle askerlik yapan birçok kişinin ise aklında kalan en eğlenceli zamanlardır. Bu zamanlarda asker adayları askerlik terimleri çerçevesinde yeni kelimeler ve kelime anlamları öğrenmektedir. Bu anlamlar askerliğin en eğlenceli kısımlarındandır. Yeni gelenler tarafından hemen öğrenilen bu terimler ve anlamları ise bazen farklılık gösterebiliyor.
Örneğin alt devre kavramı, askerlik yapan bireyin kendinden sonraki tertiplere verilen isim olarak yer almaktadır. Ayrıca çok farklı anlamlarıyla silaha kadın ve süngüye de baldız denilmektedir. Her birlik kendi arasında bu terimleri ister istemez öğrenmekte ve kullanmaya başlamaktadır.
Eğlenceli Askerlik Terimleri
Askerlikte uzun yıllardır oluşan bir jargon bulunuyor. Bu jargon birliklere yeni teslim acemilerce yavaş yavaş öğreniliyor. Oldukça eğlenceli ve anılarda yer eden bu terimler farklı birçok anlama gelmektedir. Disiplin koğuşuna disko denilirken, zoruna giden harbi çeksin deyimi ise silahı temizlemek için kullanılan çubuğa denir.Aynı zamanda askerlik terimleri arasında şafak, terhisin bitmesine ne kadar gün olduğunu ifade eder. Sıklıkla kullanılır. Piyade, askerlikte geri görevde olan personele verilen addır. Yoklama ise askerlikte en çok kullanıla terimlerdendir. Her zaman hazırolda bulunulması gerekir. İçtima, sayım anlamına gelirken günde birkaç kez içtima yapılır.
Sık Kullanılan Terimler
Askerlikte oldukça sık kullanılan terimler de bulunur. Yöreden yöreye farklılık gösterse de askerlik jargonu genel olarak aynıdır. Askerlik yapan her kişi bu jargonu öğrenir. Örneğin içtima ve yoklama oldukça sık kullanılan askerlik terimleri arasında yer alır. Mıntıka temizliği, bireyin kendi alanının temizliği için kullanılır. Nizamiye ise koğuş alanı ile kışa arasındaki alana verilir. Eğitim alanı ise her bölüğün ve takımın kendine münhasır eğitim alanını ifade eder. Manga ise her takım tarafından oluşturulan 4, 5 ya da 6 kişiden oluşan sıra dizisi anlamına gelir. Bunlar arasında ise en çok kullanılan birlik, tabur, komutan gibi genel bilindik terimler yer almaktadır. Çömez yani askere yeni gelen kişiler ise bu terimlere ilk gün yabancı sonraki gün ise bilinenler arasındadır.
Bir önceki yazımız olan Asteğmen Nasıl Olunur? Maaşları Ne Kadar? Asteğmen Olarak Askerde Kalmak başlıklı makalemizde asteğmen, asteğmen maaşları ve asteğmen maaşları ne kadar hakkında bilgiler verilmektedir.