Hava Harp Okulu Mezunları Ne İş Yapar? Bölümler ve Tanınmış Mezunlar
Askernoktasi.com: Uzman | Astsubay | Sözleşmeli Er |

Hava Harp Okulu Mezunları Ne İş Yapar? Bölümler ve Tanınmış Mezunlar

Hava Harp Okulu Mezunları Ne İş Yapar? Bölümler ve Tanınmış Mezunlar

Hava Harp Okulunun kuruluşu 3 Temmuz 1912’ye uzanmaktadır. Bu geçmişe aidiyet duyan ve askeri havacılıkta eğitim görmek isteyenler için Hava Harp Okulu ile ilgili bilinmeyen ve merak edilen detayları derledik.

Hava Harp Okulu Mezunları Ne İş Yapar?

Hava Harp Okulu mezunları, öğrenim görmüş oldukları bölüme göre mezun olduktan sonra iki farklı kariyer yolunu tercih edebilirler. Eğer Harp Okulundaki eğitim süreçleri sırasında askerliğin onlara göre bir meslek olmadığını fark ederlerse sivil yaşama dönerek mezuniyet branşları doğrultusunda bir kariyer çizebilirler.

Bir diğer tercih ise, Harp Okuluna girmelerindeki başlıca sebep olan askerlik mesleğini icra ederek yaşantılarını sürdürmektir.

Hava Harp Okulu mezunlarının bu iki yolu tercih etmelerine olanak tanıyan iki diplomaları olur. Birisi benzer branşlarda eğitim veren üniversitelere denk mezuniyet branş diplomasıdır. Bu diploma, başvurmayı düşündükleri sektörel firmalara, alanlarında yeterli olduklarını gösterir.

Hava Harp Okulu mezunlarının aldığı ikinci diploma ise uluslararası geçerliliğe sahip olan subay diplomasıdır. Bu diploma sayesinde, mezun olduktan sonra görevlendirildikleri komutanlıkta teğmen olarak çalışmaya başlarlar.

Hava Harp Okulu Bölümleri Nelerdir?

Hava Kuvvetleri Komutanlığının duyduğu ihtiyaçlar doğrultusunda belirlenen bilim dallarında lisans seviyesinde eğitim veren Hava Harp Okulu, geleceğin silahlarını, teknolojilerini en verimli ve yeterli biçimde kullanabilecek, çağın getirdiği bilimsel gelişimlere ayak uydurabilecek, itaatten liderliğe uzanan bir yaşantıyı benimseyecek bireyler yetiştirmeyi amaçlar. Bu yetenek ve becerilere sahip askerler yetiştirebilmek için Hava Harp Okulunda;

  • Elektronik Mühendisliği,
  • Bilgisayar Mühendisliği,
  • Endüstri Mühendisliği,
  • Havacılık ve Uzay Mühendisliği eğitimleri verilmektedir.

Bu bölümlerin haricinde Hava Harp Okulunda, mezunların global dünyada kendilerini ifade edebilmesi ve bir yer edinebilmesi için seviyelerine göre İngilizce eğitimi de verilmektedir. Öğrencilerin İngilizce seviyeleri yapılan seviye tespit sınavıyla belirlenir ve öğrenciler, seviyelerine göre İngilizce eğitim sınıflarına dağıtılırlar. Hava Harp Okulu eğitim süreci aynı branşlarda eğitim veren, alanında öncü üniversitelerle aynı kalite ve anlayışa sahiptir.

Hava Harp Okuluna Nasıl Girilir?

Hava Harp Okuluna girerek Mustafa Kemal Atatürk’ün “İstikbal göklerdedir.” sözünü onurlandırmak isteyen adaylar öncelikle Harp Okulunun bağlı olduğu Milli Savunma Üniversitesi’nin aday belirleme sınavlarına katılmalıdırlar.

Adayların hangi puan türü üzerinden seçilecekleri MSÜ ve ÖSYM’nin internet sitelerinde, tercih tarihlerinden önce duyurulur. Yeterli puana sahip ve başvuru koşullarını taşıyan adaylar, tercihlerinde Hava Harp Okulunu işaretleyerek başvurularını tamamlarlar.

Askeri Öğrenci Aday Belirleme Sınavı sonucunda yeterli puanı elde etmiş olan adaylar, 2. seçim aşamaları için çağrılırlar. 2. seçim aşamaları Hava Harp Okulu adayları için 3 gün sürer. Adaylar, temel yeterlilik ve alan yeterlilik testlerinin ardından sözlü mülakata alınırlar. 100 puan üzerinden yapılan sözlü mülakatta adayın başarılı sayılabilmesi için en az 70 puan alması gereklidir.

Tüm basamaklarda başarılı olan ve yapılan sağlık kontrollerinde askerliğe engel teşkil edecek bir durumu bulunmayanlar, puanlarına göre sıralanır ve kontenjanlar doğrultusunda atamaları gerçekleştirilir.

Milli Savunma Üniversitesi başvuru süreci ile alakalı daha detaylı bilgi için: MSÜ Sınav Başvurusu Nasıl Yapılır? Kimler Başvuru Yapabilir?

Hava Harp Okulu Mülakatları Nasıldır?

Hava Harp Okulu bilinmeyenleri arasında yer alan mülakatlar, pek çok adayın korktuğu bir adımdır. Genelde adayların büyük bölümünün bu aşamada elenmesinden dolayı haklı bir şöhrete sahip olan sözlü mülakatlarda, adayların yalnızca mezun oldukları alanla ilgili yeterlilikleri değil, çok yönlü düşünme kabiliyetleri, konuşma becerileri, özgüvenleri ve dürüstlükleri de incelenir. Sözlü mülakatlarda verilen yanıtın doğruluğundan çok adayın o esnadaki hali ve tavrı önemlidir. Örneğin aday cevabını bilmediği bir soruyu “eee, ııı” şeklinde düşünerek vakit kazanmak yerine “bilmiyorum” diye kararlılıkla yanıtlandırıyorsa, bu ona artı puan kazandırır. Bu bağlamda sözlü mülakatlarda “saygı sınırları çerçevesinde” kişinin kendine duyduğu güveni gösterebilmesi önem taşır. Özgüven gösterisi zannedilerek karşısındaki kurula saygısızlık yapan adayların yalnızca sözlü mülakatta başarısız olmayacaklarını, sonraki askeri temin süreçlerinde de değerlendirmeye alınmayacak olmalarını hatırlatalım.

Hava Harp Okulu mülakat aşamaları hakkında detaylı bilgi için: Tüm Detayları ile MSÜ 2. Seçim Aşamaları; MSÜ Mülakat Aşamaları Nelerdir?

Hava Harp Okulu adaylarına uygulanan psikomotor testi ile alakalı detaylı bilgi için: Hava Harp Okulu Psikomotor Testi Nedir? Psikomotor Testi Nasıl Geçilir?

Hava Harp Okulu Mezunları Ne Kadar Maaş Alır?

Hava Harp Okulu zorlukları olan bir eğitim sürecine sahip olsa da mezuniyetin ardından mesleki garanti sunmasıyla bunu tolere edebilmektedir. Teğmenlerin 2019 yılı itibarıyla almakta oldukları maaş 5.500 TL civarındadır. Ancak bu rakam görev bölgelerine göre değişiklik gösterir. Subayların maaşlarındaki bu fark “görev tazminatı” olarak adlandırılır. Görev tazminatı, subayın çalıştığı bölgeye göre 1000-1500 TL’yi bulabilir. Hava Harp Okulu mezun maaşları da bu durum için bir istisna teşkil etmez ancak HHO mezunlarının yalnızca Hava Komutanlığı bulunan yerlerde görevlendirilebilecek olmalarından dolayı görev tazminatı daha düşük miktarlarda olabilir.

Hava Harp Okulu Tanınmış Mezunları Kimlerdir?

Hava Harp Okulu mezun listesi Kara Harp Okuluna kıyasla oldukça kısadır. “Bir Demet Tiyatro, Olacak O Kadar” gibi yapımlardan tanıdığımız Sinan Bengier, pop müzik şarkıcısı Ogan Aydın Hava Harp Okulundan mezun olmuşlardır.

Bazı kaynaklarda aktarıldığının aksine Türk havacılığının sembol isimlerinden Vecihi Hürkuş, Hava Harp Okulu mezunu değil, Tophane Sanat Okulu mezunudur.

Bir önceki yazımız olan Milli Savunma Üniversitesi Nerede? Yerleşke Adres ve İletişim Bilgileri başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.