FMF Hastaları Askerlik Yapar mı? FMF Hastalarının Askerlik Durumu Nedir?

FMF hastalığı askerlik, FMF hastalığı askere engel mi? FMF Hastaları askerlik, MF hastaları askerlik durumu, FMF Hastaları askerlik yapar mı? FMF hastaları askerden muaf mı? Tüm bu soruların yanıtına yazımızdan ulaşabilirsiniz.
FMF Hastalığı Nedir?
FMF hastalığı halk arasında diğer ismiyle bilinen Akdeniz ateşi genetik bir rahatsızlıktır. MEFV geninin mutasyon uğraması sonucunda bu hastalık oluşmaktadır. FMF hastalığı aile bireylerinden yani anne ve babada bulunan hastalık olması nedeniyle çocuklara geçmektedir. Anne ya da babasında taşıyıcı FMF hastalığı bulunan bir bireyin çocuklarında görülme riski ise ortalama %25’dir. FMF hastalığının ilişkisi ise genellikle Akdeniz havasıyla ilişkilendirilir ve bu nedenle Akdeniz ateşi olarak halk arasında tabir edilmektedir. Bu yazımızda FMF hastalığı bulunan bir bireyin askerlik yapıp yapamayacağı konusunda doğru bilgiler vereceğiz.
Türk Silahlı Kuvvetleri Sağlık Yeteneği Yönetmeliğine göre sağlık açısından tam olan bir birey askere alınır. Yani sağlığında askerlik dönemi boyunca bir problem oluşturacak kişiler askerlik görevini yerine getiremez. Bu duruma örnek vererek anlatırsak bir bireyin kilosu 140 ve boyu ise 1.80 cm ise Türk Silahlı Kuvvetleri Sağlık Yeteneği Yönetmeliğine göre sağlık açısından problem olduğu için askerlik görevini yerine getiremez ve askerliğe alınmaz.
Türk Silahlı Kuvvetleri Mevzuatına Göre Kimler Askerlikten Muaf Olur?
Türk Silahlı Kuvvetleri Sağlık Yeteneği Yönetmeliğinde insan sağlığında oluşabilecek bütün hastalıklar yer almıştır. Bu hastalıkların hastalık ve arızalar listesi olarak tanımlanmış ve hangi hastalıkları bulunan bireylerin askerlik görevini yerine getiremeyeceği ve askerlikten muaf tutulacağı belirtilmiştir. Türk Silahlı Kuvvetleri Sağlık Yeteneği Yönetmeliğinin 6. Maddesi tam olarak şöyledir;
“a) Askerliğe elverişli olanlar: Sağlık yetenekleri bakımından hiçbir hastalık ve arızası bulunmayanlar ile hastalık ve arızaları, Hastalık ve Arızalar Listesinin (A) dilimlerine girenlerdir.
b) Askerliğe elverişli olmayanlar: Hastalık ve arızaları, Hastalık ve Arızalar Listesinin (B) ve (D) dilimlerine girenlerdir.”
Yani bireyde bulunan hastalık türü ‘A’ dilimine giriyorsa bu kişi zorunlu askerlik hizmetini yerine getirebilir yani askerliğe elverişlidir. Ancak kişide bulunan hastalık ya da hastalıklar listede yer alan ‘B’ ve ‘D’ dilimine giriyorsa bu kişiler zorunlu askerlik hizmetlerini yerine getiremez yani askerlikten muaf olur.
FMF Hastalığı Hangi Dilimde Yer Alıyor?
FMF hastalığı Türk Silahlı Kuvvetleri Sağlık Yeteneği Yönetmeliğinin 45. Maddesinde Sindirim Sistemi Hastalıkları başlığı altında yer almaktadır. 45. Maddenin ‘B’ bendinin 9.fıkrasında “Histopatolojik veya mikrobiyolojik olarak kanıtlanmış ve sekel bırakarak iyileşmiş tüberküloz peritonitis veya sindirim sistemi tüberkülozları (Resmi sağlık kuruluşlarından alınan onaylı rapor ve patoloji raporu gereklidir.), komplikasyonsuz ailevi akdeniz ateşi (FMF) (Resmi sağlık kuruluşlarından alınmış sağlık kurulu raporu ile işlem yapılabilir.).” denilmektedir.”
Yani FMF hastalığı Türk Silahlı Kuvvetleri Sağlık Yeteneği Yönetmeliğinin ‘B’ diliminde olduğu için askerlikten muaf tutulmaktadır.
Bir önceki yazımız olan Asteğmen Nasıl Olunur? Maaşları Ne Kadar? Asteğmen Olarak Askerde Kalmak başlıklı makalemizde asteğmen, asteğmen maaşları ve asteğmen maaşları ne kadar hakkında bilgiler verilmektedir.
Ah şu kağıtlar yokmu bizi bitirdi be