Dövizle Askerlik Nasıl Yapılır ?

Yurt Dışında Yaşayan Vatandaşlar İçin Dövizle Askerlik İşlemleri
Değerli Ziyaretçlerimiz. Bildiğiniz üzerre Türkiye Cumhuriyeti Vatadaşı olan herkes 20 yaşında askerlik hizmetini yapar. Bazı istisnalar haricinde tüm vatandaşlarımız yaşı geldiğinde askere giderler. İşte bu istisnalardan birisi de yurt dşında çalışan vatandaşlarımız. Bu vatandaşlar askerlik hizmetlerini bir miktar para yatırarak yapmış sayılırlar. Bu tür askerliğe Dövizle Askerlik denir. Kimler için geçerlidir, Bu askerlik için ne kadar para yatrımak gerekir, firari durumdayken Dövizle Askerlik yapılabilirmi? gibi konuları ele alacağız.
Dövizle Askerlik Nedir ?
Yurt dışında çalışan ve maaşını yurt dışında bulunan bir şirketten alan yadayurtdışında oturma ve çalışma izni olan ve en az3 Yıl boyunca yurtdışında kalan T.C. Vatandaşlarınının askerlik yükümlülüğü karşılığı oarayı devlete ödemek süretiyle askerliğini yapmış sayılması durumudur. Ayrıca şunu belirtmek gerekir ki Dövizle Askerlik Bedelli askerlik anlamına gelmemektedir. Bedelli askerlik ile ilgili şu haberimizi okuyabilirsiniz
Kimler Dövizle Askerlik Yapabilir ?
Bunun için öncelikli şart yurtdışında bulunmaktır. Bu süreen az 3 yıldır. 3 Yıl yurt dışında kalan ve maaşını yurtdışından alan vatandaşlar 38 Yaşını bitirmeden Dövizle Askerlik yapmak için başvurabilirler. Maaşını Yurt içinden alan kişiler için bu geçerli değildir. Yani maaşı Türkiye’den gönderilen vatandaşar Dövizle Askerlik için başvuru yapma hakları yoktur.
Başvuru Şartları Nelerdir?
Maddeler halinde yazarsak
- Yurtdışında en az 3 yıl boyunca çalışıyor olmak ya da işveren olmak.
- Maaşını Yurt Dışı bir şirketten alıyor olmak
- Bulunduğu ülkede oturma ve Çalışma iznine sahip olmak
- Döviz ile Askerlik yapmak için gereken ödemeyi 38 yaşını doldurduğu yılın 31 Aralık mesai bitmine kadar ödemiş olmak.
- Türkiye ‘de hiç bir şekilde silah altına alınmamış olmak (yani firar edenler , hava değişimi izninde olanlar, ve izin aşımı dolayısı ile arananar başvuramazlar)
Kimler Başvuruda Bulıunamaz ?
Bunu da maddeler halinde yazalım
- Yurt Dışında kaçak yaşayanlar (Yasal olmayan yollar la başka bir ülkede yaşayanlar )
- Yurt Dışında Türkiye Cumhuriyetinin Resmi Görevli Memurları
- Maaşları Türkiye Cumhuriyeti’nde gönderilerek bir işte çaışanlar (yani Türkiyede bir fabrikanın yurt dışı temsilcisi iseniz ve maaşınız Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nde bulunan şirketten gönderiliyorsa Dövizle Askerlik için Başvuru yapamazsınız)
- Yurt dışında çalışma ve oturum izni olmasına rağmen kesin dönüş yaparak gelenler
- Yurt dışında oturma ve çalışma izinleri olsa dahi, yurt içinde sanatlarını ve mesleklerini icra edener.
- Askerlik yapmaya başlamış sonra Bir şekide yurt dışına gitmiş kişier (Firar edenler, izin sonrası dönüş yapmayanlar gibi)
- Oturma veya çalışma izni olsa bile, bulundukları ülkenin çalışma mevzuatına göre işçi-işveren-meslek/sanat mensubu olmadıklar tespit edilenler,
- Yabancı bandıralı bir gemide çalışıyor olsa dahi, “gemi adamı cüzdanı” ve “gemi adamı yeterlilik belgesi” gibi sertifikaları olmadığı için “gemi adamı” sayılmayan kişiler Dövizle Askerlik için başvuru yapamazlar.

Dövizle Askerlik Ücreti 2016 Yılından Sonra 1000 Euro Olarak Düzenlendi
Ücreti Ne Kadar ?
Bu da önemli bir konu tabii. şimdi 2016 yılından once dövizle askerlik yapmanın ücreti 6000 Euro idi. fakat 27 Ocak 2016 tarihinde çıkan 6661 sayılı yasa ile bu miktar 1000Euro ya düşürüldü. yani bugun için başvurmanız takdirde 1000 Euro ödeme yapmanız gerekiyor. Bu miktar durumunuza göre taksitlendirilebiliyor. Önemli bir noktada bu yasa çıkmadan önce 6000Euro ödemeyi kabul ederek taksitler halinde ödeyen vatandaşlar. Bu kişiler Ödemeleri 1000 EURO yu geçmiş ise bundan sonra ödeme yapmayacaklar ve fakat fazla ödemelerini ne yazıkki geri alamayacaklar. Ödemeleri 1000 Euro yu geçmemiş ise ödediklerinden kalan parayı 1000 EURO ya tamamlayarak Askerlik Hizmetini yapmış sayılacaklar.
Başvuru için hangi belgeler gerekli ?
Bunu Maddeler halinde belirtmek yazımızı daha anlaşılır kılacaktır.
- İşçiler için:
- Oturma ve Çalışma izni
- Çalıştığı işyerinden en az 3 yıl boyunca sürekli çalıştığını gösteren belge
- Herhangi bir işyerinde çalışmayıp, kira geliri, bakım aylığı, eşi ve çocuklarının çalışmasıyla geçinenler ile yardım kuruluşlarından geçinenler için durumunu bildirir resmi kaynaklardan alınmış belge
- Varsa Bulundukları Ülkenin de vatandaşı olduğunu belirten belge(Kimlik belgesi, Pasaport vs. )
- İşverenler için
- Oturma ve Çalışma İzni
- Bulunduğu ülkede en az 3 yıl Bir işletme sahibi olduğunu belirtir belge
- Varsa Bulundukları Ülkenin de vatandaşı olduğunu belirten belge(Kimlik belgesi, Pasaport vs. )
- Bir Meslek veya Sanatı İcra Edenler İçin:
- Oturma ve Çalışma İzni
- Bulundukları ülkede En az 3 Yıl bir meslek yada sanat icra ettiğini gösterir belge
- Varsa Bulundukları Ülkenin de vatandaşı olduğunu belirten belge(Kimlik belgesi, Pasaport vs. )
-
Gemi Adamı Olarak çalışanlar Dövizle Askerlik Başvurusu yapabilirler
Gemi Adamları İçin Gerekli Belgeler :
- Bulundukları Gemiyi işleten şirket tarafından verilmiş en az 3 yıllık fiilen gemi adamaı olarak çalıştıkalrını gösterir belge
- Gemi adamı cüzdanı ya da Gemi adamı sertifikası
- Varsa Bulundukları Ülkenin de vatandaşı olduğunu belirten belge(Kimlik belgesi, Pasaport vs. )
* Ayrıca Gemi adamı olarak çalışan Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşlarının buundukları gemide en az 3 yıl kesintisi çalışmış olmaları , maaşlarını dövizle ve o geminin bandırası olan ülkeden amaları gerekmektedir.
Ayrıca Yurt Dışında bulunan konsolosluklarımız bu belgelerin dışında gerekirse ek belgeler talep edebilmektedirler. bu durumda istenilen belgelerin ibraz edilmesi gerekir.
Farklı Ülkelerde çalışan ve bir çok ülkede oturma ve çalışma izni olan vatandaşlarda en az 3 yıl kesintisiz olmak kaydıyla herhangi vatandaşı oldukları herhangi bir ülkeden de Dözvizli askerlik için başvuru yapabilirler.
YurtDışında iken tutuklananlar Dövize Askerlik yapabilir mi ?
Eğer bu vatandaşlarımız çalışma ve oturma iznine sahip iken tutuklanır ve ceza evine girerlerse Tahliye olduktan sonra iakamet ve çalışma izinleri devam etmek şartıyle Dövizle Askerlik için Başvuru yapabilirer. fakat Ceza sonrası lkeden sınır dışı edilenler için aynı durum söz konusu değildir. Bu kişiler Oturma ve çalışma haklarını kaybettiği için başvuru için gerekli koşulları sağlayamamış olurlar.
2016 Yılından önce Başvuru yapıp, ödemesini yapmayanlar ne kadar ödeyecek ?
Bu vatandaşlar başvurusunu yapmış olmalarına rağmen eğer ödeme yapmamışlarsa PEŞİN olmak kaydıyle tek seferde 1000 Euro ödeyerek askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılırlar. aynı durum 38 yaşına kadar başvurmamış kişiler içinde geçerlidir.
Başvuru Nereye Yapılır ?
Bunun için başurunuzu bulunduğunuz ülkedeki Türkiye Cumhuriyeti Konsolosluklar yapmalısınız. Orada size verecekleri iki nusha (kopya) döviz Ödeme belgesi ile giderek Döviz tutarlarını peşin olarak yatırmaları gerekir. Yatırdıkları Paranın dekontunu konsolosluğa getirerek Dövizle Askerlik için Başvuru formunu doldurtup imzalamanız gerekir.
Dövizle Askerlik ile ilgili ayrıntılı bilgiyi Milli Savunba Bakanlığının Resmi İnternet Sitesinden öğrenebilirsiniz
Bir önceki yazımız olan Uzman Çavuşluktan Devlet Memurluğuna Geçiş başlıklı makalemizde uzman çavuş maaşları 2018, uzman çavuş memur olma hakkı ve uzman çavuş memur olma şartları hakkında bilgiler verilmektedir.