Çarşı İzni Kaç Gündür? Bölgelere Göre Çarşı İzni Süresi Kaçtır?
Askernoktasi.com: Uzman | Astsubay | Sözleşmeli Er |

Çarşı İzni Kaç Gündür? Bölgelere Göre Çarşı İzni Süresi Kaçtır?

Çarşı İzni Kaç Gündür? Bölgelere Göre Çarşı İzni Süresi Kaçtır?

Askere giden ve acemi birliğini tamamlayarak usta birliğine geçen er ve erbaşların çarşı izni hakkı bulunur. Çarşı izinlerinde askerler görev yaptıkları kışla ya da birliklerinden sivil olarak çıkma şansı elde eder ve dışarıdaki işlemlerini halledebilir. Ancak bazı durumlarda çarşı izinleri kaldırılabilir ya da çarşı izninin süreleri değişkenlik gösterir.

Çarşı İzni Nedir?

Askere gitmek için hazırlanan her Türk genci çarşı izinleri hakkında bilgi sahibidir. Çarşı izinleri, askerlerin kısa bir süreliğine de olsa moral depolaması ve dışarıda tamamlaması gereken işleri bitirmesi için verilir. Bu sürede askerler görev yaptıkları il sınırları içinde sivil olarak gezebilir, sinemaya gidebilir ya da yemek yiyebilir. Askerler, çarşı izinlerinde yasal sınırlar içerisinde özgürce hareket eder.

Çarşı İzni Nedir?

Çarşı izni acemi birlikte bulunan askerlere verilmez. Aynı zamanda usta birliğinde olan askerler dilediği takdirde bu izin hakkını kullanmayabilir. Türkiye’de askerlik süresi altı aya indiğinden beri toplam çarşı izin süresi on iki gündür. Askerlik boyunca hiç bir çarşı iznine çıkmayan asker on iki gün erken terhis olma hakkına sahip olur. Aynı şekilde toplam on iki günlük izin süresi içinde sadece üç gün çarşı izni alanlar da üç gün daha erken terhis edilir.

Kaç Saat İzin Kullanılır?

Çarşı izinlerinin süresi bölgelere göre değişkenlik göstermektedir. Ancak Türkiye genelinde genellikle sabah 9 ve akşam 5 arasında izin verilir. Aynı zamanda sabah 8 ya da sabah 10’da da izin başlayabilir. Kışlaya dönüş zamanında birliğine teslim olmayan askerler firari olarak değerlendirilebilir ve izin tecavüzü dolayısıyla ceza alınabilir. Bu nedenle askerlerin çıkış ve giriş saatlerine özellikle dikkat etmesi önemlidir.

Çarşı izinleri haftada ya da iki haftada olmak üzere verilmektedir. Ayrıca terör olaylarının yoğun olduğu bölgelerde ya da zamanlarda çarşı izinleri iptal edilir. Tüm bunların yanı sıra komutanlara gelen bilgi ya da ihbarlar doğrultusunda da izinler ikinci bir emre kadar kaldırılabilir.

Son zamanlarda koronavirüs tehlikesine karşı askerlerin çarşı izinlerinin kaldırılması gibi askerlerin can güvenliği için bazı durumlarda izinlerin ertelenmesi gündeme gelebilir.

Bir önceki yazımız olan Asteğmen Nasıl Olunur? Maaşları Ne Kadar? Asteğmen Olarak Askerde Kalmak başlıklı makalemizde asteğmen, asteğmen maaşları ve asteğmen maaşları ne kadar hakkında bilgiler verilmektedir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.