Bedelli Askerlikten Faydalanabilmek için Şartlar Neler? Yaşı ve Ücreti
Askernoktasi.com: Uzman | Astsubay | Sözleşmeli Er |

Bedelli Askerlikten Faydalanabilmek için Şartlar Neler? Yaşı ve Ücreti

Bedelli Askerlikten Faydalanabilmek için Şartlar Neler? Yaşı ve Ücreti

İlk olarak Osmanlı döneminde karşılaştığımız bedelli askerlik uygulaması Cumhuriyet tarihinde de çeşitli sebeplerle zaman zaman gündeme gelmiş ve 1987, 1992, 1999, 2011, 2014 yıllarında yürürlüğe sokulmuştur. Genel olarak bedelli askerlik uygulamalarının amacı biriken kaçak, bakaya konumundaki problemli hükümlerin sayısının azaltılması iken 1999 yılında yürürlüğe giren bedelli askerlik uygulamasının amacı diğerlerinde farklıydı. 1999 yılında yaşanan Marmara depremi sebebiyle bozulan ekonomiyi düzeltmek ve deprem mağduru yurttaşlara askerlik kolaylığı sağlamak amacıyla uygulanan bedelli askerlikten 72 bin 290 yurttaşımız yararlanmış ve 1,1 milyar TL gelir elde edilmişti.

Son olarak 2014 yılında yürürlüğe girmiş olan bedelli askerlik uygulamasından 2018 itibarıyla tekrar yürürlükte. 3 Ağustos 2018 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan ilgili kanunun kapsadığı bedelli askerlik düzenlemesiyle beraber son 30 yıl içerisinde 5. kez yükümlüler bu haktan faydalanabilecekler. Bu düzenlemeden faydalanmak için uygun yaşta ve kriterlerde olan kişiler, belirli bir ücret ödemek ve 21 gün temel askeri eğitim almak zorundalar.

2018 Yılı Bedelli Askerlik

2018 yılı bedelli askerlik uygulamasının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylanıp Resmi Gazete’de yayımlanmasıyla birlikte adayların kafalarında birçok soru işareti de giderilmiş oldu. Bedelli askerlik yaş sınırı 25 olarak belirlenirken 1 Ocak 1994 tarihinden daha önce doğmuş olan yükümlülerin başvuruda bulunabileceği belirtildi. Yurt dışında yaşayan yükümlüler için de yürürlüğe giren uygulamada için yaş sınırında herhangi bir değişiklik söz konusu değil. Yurt içinde yaşayan yükümlüler için 15 bin TL olarak belirlenen bedelli askerlik ücreti yurt dışında yaşayıp askerlik hizmetini bedelli olarak tamamlamak isteyenler için 2.000 Euro.

İlk etapta 28 gün olarak belirtilen zorunlu askeri eğitim süresi ise 21 güne çekildi. Bu şartlar altında 1 milyon 340 bin kişinin bedelli askerlik düzenlemesinden yararlanma olanağı varken 400 bin civarında müracaat ve 6 milyar lira gelir elde edileceği düşünülüyor.

Bedelli Askerlik Şartları

  • 1 Ocak 1994 tarihinden önce doğmak
  • 30 Kasım 2018 tarihine kadar başvuru ve ödeme işlemlerini tamamlamak
  • 15 bin TL ya da karşılığı kadar yabancı ülke parasını peşin olarak ödemek
  • Gerekli başvuruları yerine getirmek
  • Henüz fiili askerlik hizmetine başlamamış olmak

Yabancı Ülkede Yaşayanlar İçin Bedelli Askerlik

Resmi Gazete’de yayımlanan bedelli askerlik düzenlemesine göre yurt dışında yaşayan vatandaşlarımız için bedelli askerlik ücreti 2.000 Euro olarak belirlendi. Ek olarak ilk etapta ortaya çıkan yaş sınırının 38 olmasının daha sonra çıkan kanunla birlikte ortadan kaldırıldığı da belirtildi. Yapılan düzenlemeye göre yurt dışında yaşayıp bedelli askerlikten faydalanmak isteyen vatandaşların izlemeleri gereken adımlar aşağıdaki gibidir:

3 yıl süresince yurt dışında çalışma ve oturma izni olan işçi, işveren, mesleğini ya da sanatını icra eden kişiler 2 bin Euro ya da bulundukları ülkenin bu tutara denk gelen parasını ödeyerek konsolosluklara başvuruda bulunmalılar. Yurt dışında yaşayan vatandaşlar askeri eğitimlerini ise online olarak alacak. Online olarak alınacak uzaktan eğitim süresince vatandaşlara devlet şuuru, vatan sevgisi, tarih, vatandaşlık eğitimi ve Türk Silahlı Kuvvetlerini tanıma dersleri verilecek.

Bedelli Askerlik Başvurusu Nasıl Yapılır?

Resmi Gazete’de “Askerlik Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 663 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişim Yapılmasına Dair Kanun” başlığı altında paylaşılan bedelli askerlik düzenlemesi ile kanunun yürürlüğe girmesinin hemen arkasından üç ay içinde askerlik şubeleri üzerinden bedelli askerlik başvurusu yapılabilecek.

Bedelli askerlik yapmaya uygun olan kişiler üç ay içinde askerlik şubesine yahut yurt dışı temsilciliklerine başvuruda bulunmalılar. Ayrıca bedelli askerlik başvurusunun şahsen yapılması gerekiyor. Vekaleten ya da posta ile yapılması mümkün değildir.

Bedelli askerlik yapma hakkı olan birey askerlik şubesi vesilesiyle, e-Devlet üzerinden bedelli askerlik başvurusu yaparak yahut konsolosluğa giderek müracaat belgesini alacak. Bu belge ile beraber bankaya gidip 15 bin TL’lik bedelli askerlik ücretini ödedikten sonra aldığı dekontla birlikte askerlik şubesine başvuracak. Bu aşamadan sonra ASAL tarafından yapılacak duyuru beklenecek. Duyuruyla beraber nerede ve ne zaman temel eğitim alınacağı öğrenilecek. Askeralma Genel Müdürlüğü tarafından belirtilen tarihte, belirtilen yere teslim olunacak.

21 günlük zorunlu eğitimin ardından askerlik vazifesi tamamlanmış sayılır. Bu 21 günlük temel askerlik eğitiminde tabanca söküp takma, yürüyüş, yat kalk eğitimi ile birlikte muharebe ve yangın söndürme eğitimleri de verilecek.

Bedelli Askerlik 3. Celp Dönemine Ait Celp Bilgileri Açıklandı [27 Eylül 2018]

27 Ekim 2018’de silah altına alınıp 21 gün temel askeri eğitimine tabi tutulacak yükümlülerin celp bilgileri açıklandı. Sorgulama yapmak için TIKLAYINIZ!

Bir önceki yazımız olan Bedelli Askerlik Hangi Yıllarda Çıktı? Şartları ve Bedelleri Ne Oldu? başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.