Bedelli Askerlik İhtiyaçları [Yanınıza Almanız Gerekenler]
![Bedelli Askerlik İhtiyaçları [Yanınıza Almanız Gerekenler]](https://www.askernoktasi.com/wp-content/uploads/2018/10/askerler-770x433.jpg)
3 Kasım 2018 tarihinde bedelli askerlik başvurularının tamamlanmasıyla birlikte 634 bin 515 kişinin başvuruda bulunduğu açıklandı. 37 celp döneminin olacağı bedelli askerlik sürecinde askere gidecek olanların askerlik yerleri de 19 Kasım 2018 tarihi itibarıyla belli oldu. Askere gidenlerin mecburi ihtiyaçları TSK tarafından karşılanıyor. Mecburi ihtiyaçlar dışında kalan bedelli askerlik için gerekli malzemelerin, yükümlüler tarafından edinilmesi gerekiyor.
TSK Tarafından Bedelli Askerlikte Verilen Malzemeler
TSK bünyesine katılan her askere; askeri kamuflaj, tişört, şapka, silah atışı için 1 çift kulak tıkacı, eşofman takımı, spor malzemeleri, terlik, banyo şortu, şampuan, diş fırçası ve diş macunu verilir. Bu malzemelere ek olarak çorap, havlu, tıraş bıçağı, tıraş köpüğü, banyo havlusu, yeşil boxer, palaska, eldiven, yün içlik, uzun kollu ve kısa kollu atlet verilir.
TSK bünyesinde silah altına alınan her askerlik yükümlüsüne;
- Askeri kamuflaj,
- Tişört,
- Şapka,
- Silah atışı için 1 çift kulak tıkacı,
- Eşofman takımı,
- Spor malzemeleri,
- Terlik,
- Banyo şortu,
- Şampuan,
- Diş fırçası ve diş macunu
- Çorap,
- Havlu,
- Tıraş bıçağı,
- Tıraş köpüğü,
- Banyo havlusu,
- Palaska,
- Eldiven,
- Yün içlik,
- Uzun kollu ve
- Kısa kollu atlet verilir.
Fakat ilk 3 celp döneminde askerlik görevlerini bedelli olarak ifa eden yükümlülerden alınan bilgilere göre; askeri birliklerde yaşanan yoğunluk sebebiyle yukarıdaki ihtiyaç listesinde yer alan malzemelerin birçoğu TSK tarafından karşılanmamış, yükümlüler bu malzemeler kendi imkanları doğrultusunda edinmek durumunda kalmıştır. Bu sebepten ötürü yukarıdaki malzemeler arasından, 21 günlük temel eğitim sürecinde kendi adınıza elzem olarak gördüğünüz malzemeleri yanınızda götürmenizde fayda var.
Bedelli Askerlik Çantasında Olması Gerekenler
Dolap ve bot kilidi: Askerliğin ilk günlerinde karışıklık yaşanabilir. Koğuşlardaki eşyalar ve ayakkabılar kaybolabilir. Bu nedenle botlar ve dolaplar için üretilen küçük kilitlere ihtiyaç duyulabilir.
Cep telefonu: Askerler, eğitim saatleri dışında aileleri ve yakınları ile telefon kullanarak görüşebilir. Cep telefonlarında aranan özellik, kamerasız ve ses kaydı yapamıyor olmasıdır. Kamerası olan ve ses kaydı alan cep telefonları askerlikte kullanılamaz.
Çorap ve yedek tıraş bıçağı: Bu malzemeler TSK tarafından temin edilmesine rağmen, çok çabuk yıpranmaları dolayısıyla en çok ihtiyaç duyulan malzemeler arasında yer alır.
Deodorant: Bedelli askerlik ihtiyaç listesinde yer alan malzemelerden birisi de deodoranttır. Yaz dönemi ve sıcak havalarda askerlik yapacak olanlar, deodorant gibi temizlik ürünlerini de çantalarına eklemelidir.
Bedelli askerlik yapacak olanlar bu malzemeler dışında yanlarına;
- Ortopedik tabanlık,
- Sivil giysiler,
- Küçük not defteri,
- Saat,
- Ankesörlü telefon kartı,
- Boyuna asılabilen ipli cüzdan ve
- Mantar kremi gibi ürünler de alabilirler.
Önerilen malzemeleri alamayanlar, kışla içerisinde bulunan kantinlerden de ihtiyaçlarını giderebilirler. Reçeteli ilaçlar, ihtiyaç halinde revire giderek alınabilir. Askerlerin yanlarında ilaç taşımaları yasak ancak ağızdan sprey, hava vb. şekilde alınan ilaçların taşınmasına izin verilir.
Bedelli askerlikten yararlanmak için başvuru yapanların, e-Devlet sistemi üzerinde belirtilen tarih aralığında birliğine teslim olması gerekir. Zamanında birliğine teslim olmayanlar, Askerlik Kanunu 47. maddesine göre bedelli askerlik hakkından mahrum bırakılırlar.
Bir önceki yazımız olan 2019 Dövizle Askerlik Başvuru Şartları Nelerdir? Kimler Yapabilir? başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.