Başkomiser Nasıl Olunur? Başkomiser Olma Şartları Nedir?
Askernoktasi.com: Uzman | Astsubay | Sözleşmeli Er |

Başkomiser Nasıl Olunur? Başkomiser Olma Şartları Nedir?

Başkomiser Nasıl Olunur? Başkomiser Olma Şartları Nedir?

Emniyet Genel Müdürlüğü’ne bağlı çalışan başkomiserler karakol veya şubenin amiri konumundadır. Sorumluluğu fazladır ancak aynı şekilde tanınan haklar da değişir. Başkomiser nasıl olunur ve hangi şartlar gerekir gibi soruların cevabını öğrenmek için içeriğimizi inceleyebilirsiniz.

Başkomiser Nasıl Olunur?

Başkomiser, çalıştığı karakol veya şubenin amirliğini yürütmekle sorumludur. Ancak amirler, başkomiserlik görevlerinin yanı sıra polislik görevlerini de yapmak zorundadır. Başkomiserler şubede çalışan herkesten sorumludur dolayısıyla yeni başlayan polis memurunun dahi sorunlarıyla başkomiserler ilgilenebilir.

Başkomiser olabilmek için öncelikle polis olmak veya dört yıllık lisans fakültesi bitirmek gerekir. Hali hazırda polis olarak çalışan kişiler iki yıllık görev süresini tamamladığında Komiser Yardımcılığı sınavına başvurabilir. Dört yıl komiser yardımcısı olarak çalıştıktan sonra başkomiser olmaya hak kazanabilir.

Başkomiser olmanın ikinci yolu ise dış kaynaktan yapılan alımları değerlendirmektedir. Lisans mezunu olanlar Polis Amirleri Eğitim Merkezi (PAEM) başvurusu yapabilir. PAEM mezunu olanlar komiser yardımcısı olarak atanır ve dört yıl çalıştıktan sonra başkomiser olabilir.

Başkomiser nasıl olunur?

PAEM başvurularında KPSS puanları değerlendirilir. P3 puan türünden en az 70 puan almak zorunludur. Aynı zamanda başvuru tarihinden itibaren 30 yaşını doldurmamış olmak gerekir. PAEM eğitimleri Ankara’da verilir ve eğitim süresi dokuz aydır. Erkeklerde en az 1.67 kadınlarda ise en az 1.62 boy şartı aranmaktadır, beden kitle endeksinin ise 18 – 27 arasında (27 dahil) olmalıdır.

Başkomiser Olma Şartları Nedir?

Başkomiser olmak isteyenlerde stres kontrolü aranır. Stresi yönetebilme ve stresle baş edebilme özelliği olanlar artı puan kazanabilir. Aynı zamanda başkomiser adayları sorumluluk alabilme ve kişileri kontrol edebilme özelliğine sahip olmalıdır.

Başkomiser olmak için gerekli sınavları geçenler üç yıl çalıştıktan sonra emniyet amiri olmaya hak kazanabilir. Her rütbenin çalışma süresi farklıdır, emniyet amirinden sonra rütbe sıralaması şöyledir: 4. Sınıf emniyet müdürü, 3. Sınıf emniyet müdürü, 2. Sınıf emniyet müdürü, 1. Sınıf emniyet müdürü.

Yazılı sınavı geçen adaylar meslek içi mülakatı geçmek zorundadır. Mülakatta kişilerin özellikleri araştırılır ve meslek içi tecrübeleri araştırılır. Mülakatı geçen adaylar başkomiser olarak meslek hayatına devam edebilir ve dileyen kişiler rütbe atlama sınavlarına girebilir.

Bir önceki yazımız olan Düz Taban Olmak Polisliğe Engel Midir? Hangi Durumlar Kabul Edilir? başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.