Bakaya Kaldıktan Sonra Yüksek Lisans Yapmak
Askernoktasi.com: Uzman | Astsubay | Sözleşmeli Er |

Bakaya Kaldıktan Sonra Yüksek Lisans Yapmak

Bakaya Kaldıktan Sonra Yüksek Lisans Yapmak

Askerlik tecil işleminin yapılabilmesi için herhangi bir tecil durumu bulunmayan ve askerlik yoklamasını yaptırdığı halde sevk tarihinde birliğine teslim olmayan yükümlüler bakaya olarak sınıflandırılır. Askerlik çağı gelen yükümlü, yoklama işlemlerini yaptırmaz ise yoklama kaçağı; yaptırmasına rağmen silah altına girmez ise bakaya olarak değerlendirilir. GBT sorgusunda bakaya olduğu tespit edilen yükümlü hakkında idari para cezası düzenlenir. Bununla birlikte tecil bittikten sonra yüksek lisans yapmak, lisans öğrenimi görmek bakaya işleminin sonlandırılmasını ve yükümlüye tecil hakkı doğmasını sağlar.

Bakaya Kaldıktan Sonra Tecil Hakkı Var mı?

Lise mezunlarının tecil hakkı 3 yıldır. Eğer bir lise mezunu bu süreyi doldurduktan sonra yoklama yaptırıp da askere gitmezse bakaya kalmış olur. Yükümlünün tecil süresi dolduğunda ise askerliğin tecil ettirilebilmesi için bir lisans programına kayıt olunmalıdır. 

Lisans mezunlarının tecil hakkı ise 2 yıldır. Bu süre içerisinde de yoklamasını yaptırdığı halde sevk tarihinde askeri birliğine teslim olmayan yükümlü de bakaya olarak değerlendirilir. Yükümlünün tecil süresi dolduğunda ise askerliğin tecil ettirilebilmesi için bir yüksek lisans programına kayıt olunmalıdır. 

TSK Sağlık Yeteneği Yönetmeliği kapsamında belirtilen sağlık sorunlarından biri nedeniyle askerliğe elverişli olmayan yükümlüler için, sağlık durumlarını raporla askerlik şubesine ibraz ettikleri takdirde bakaya durumu ortadan kalkar.

Aşağıdaki durumlarda, tecile konu duruma ilişkin belgelerin askerlik şubesine ibraz edilmesi koşuluyla bakaya durumu ortadan kalkarak belirli bir süre için tecilli olunabilir.

  • Yükümlünün tutuklu veya hükümlü olması
  • Yükümlünün sağlık kurulu raporuyla belgelendirilmiş bir hastalığa sahip olması
  • Yükümlünün aile bireylerinden birinin sağlık kurulu raporuyla belgelendirilmiş bir hastalığının olması
  • Sevkten 15 gün önce veya sonra, ikinci derece dahil kan veya kayın hısımlarından birinin ölümü
  • Sevkten 15 gün önce veya sonra, yükümlünün kendisi veya ikinci derece dahil kan veya kayın hısımlarından birinin evlenmesi
  • Sevkten 2 ay önce veya sonra, yükümlünün çocuğunun doğması

Bakaya Kalanlar Üniversiteye Kayıt Yaptırabilir mi?

Üniversiteler, kayıt esnasında askerlikle ilişik bulunmadığına dair bir belge isteyebilir. Bakaya durumunda olan kişiler üniversiteye kaydolabilmek için askerlik şubesine giderek “Bakaya Durum Belgesi” almalıdır. Bakaya durumundaki yükümlü, bu belge aracılığıyla kaydını gerçekleştirebilir.

Bakaya Kalanlar Yüksek Lisans Yapabilir mi?

Bakaya durumunda olup yüksek lisans yapacak olan yükümlü, öncelikle askerlik şubesine gitmelidir. Askerlik şubesinde yükümlünün adına, bakaya olarak geçirdiği gün sayısı baz alınarak hesaplanan tutarda para cezası kesilir. Bu esnada yüksek lisans dolayısıyla yükümlünün, belirli bir süre boyunca askerlikle ilişiğinin olmadığına dair bir evrak düzenlenir. Bu evrak ile yüksek lisans programına başvurulabilir. Yani bakaya kalan kişiler yüksek lisansa kaydolarak askerliğini erteleyebilme hakkına sahiptir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta bakaya durum belgesi almaya gidilen tarihtir. Yüksek lisans kayıt başlangıç tarihi ile askerlik şubesine bakaya durum belgesi almaya gidilen tarihin arasında celp dönemi olmamalıdır.

Yüksek lisans programına başlayan yükümlülere, eğitim süresi boyunca ve bu süreye ek olarak 1 yıllık tecil hakkı sunulur. Örneğin 2 yıllık bir yüksek lisans programında eğitim gören yükümlünün toplamda tecil hakkı 3 yıl olacaktır.
  • Askerlik mevzuatında 29 yaş bir eşik sayılır. Lisans mezunu bir yükümlü eğitimi devam ediyor olsa bile 29 yaşından itibaren askerliğini erteleyemez. Yüksek lisans ya da doktora düzeyinde eğitim görmüş bir yükümlü ise eğitimi devam ediyor olsa dahi 35 yaşından sonra askerlik tecil işlemi yaptıramaz.
  • Yüksek lisans ve doktora düzeyinde görülen eğitim uzadı ve Askerlik Kanunu’nda belirtilmiş olan tecil süresi dolduysa mevcut programdan kayıt sildirilebilir. Akabinde aynı düzeyde farklı bir eğitim programına kayıt yaptırılmasıyla birlikte yeniden tecil hakkı doğar.
  • Yurt dışında lisans, yüksek lisans, doktora eğitimi gören ve bakaya kalan yükümlülerin askerliklerinin ertelenmesi, öğrenciliklerinin MEB Yüksek Öğretim Genel Müdürlüğü tarafından tanınması ile gerçekleşir. Yurt dışında eğitim gören yükümlüler için de lisans eğitimi sonrası tecil süresi 2 yıldır. Özre bağlı olarak bu süre 1 yıl uzatılabilir. Ancak 33 yaşın dolmasıyla birlikte tecil hakkı ortadan kalkar.

Bir önceki yazımız olan Özel Kuvvetler Alım Şartları başlıklı makalemizde bordo bereli giriş şartları, nasıl gireri özel kuvvetlere ve özel kuvvetler alım şartları hakkında bilgiler verilmektedir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 16 YORUM
  1. biowre dedi ki:

    Arkadaşlar bakaya kalınca yukarda yazılanlar gibi yapsam oluyor mu yeni sistemde yapan var mı lütfen yardımcı olun

  2. Aykut dedi ki:

    Kardeşim ne yaptın net bir şey öğrenebildin mi?

    1. Fırat dedi ki:

      Yaptım oldu

      1. Senar dedi ki:

        Meraba,
        Burda yazan sekilde daha yeni yuksek lisansa girip tecil ettirebildiniz degil mi dogru anladim?

        1. biowre dedi ki:

          ya kardesım oluyormu lutfen yardımcı olun yapan var mı

  3. aytar dedi ki:

    temmuz 2021’de tecilim bitiyor, eylül 2021’de yüksek lisans programına kayıt olacağım. bu durumu askerlik şubesine ne zaman bildirmeliyim?

  4. mhmd dedi ki:

    ismail bey bedelli başvurabildiniz mi

  5. İsmail dedi ki:

    1.bakaya kaldım yüksek lisans başvurusunda bulundum yüksek lisansa kabul edilirsem tecil ettirebiliyormuyum ve bedelli askerlik hakkım doguyormu bilgi verirseniz sevinirim

    1. Aykut dedi ki:

      Ismail Bey ne yaptınız, kayıt olup yeniden tecil edebildiniz mi?

  6. Yusuf dedi ki:

    Merhaba ben 5 aralık 2019 itibari ile bakaya durumuna düştüm ve 1 Ocak 2020 de yüksek lisans başvurusu yapacağım ne yapmam gerekiyor başvuru yapabilirmiyim tecil hakkım varmı bu arada üniversiteden mezun olsuktan sonra 2 yıl tecil hakkımı kullandım

    1. Hasan dedi ki:

      Hocam yapabildiniz mi acaba tecilinizi? Ben de şu an aynı durumdayım

      1. İsmail dedi ki:

        Hasan bey sizin durum ne oldu ne yaptiniz

        1. Hasan dedi ki:

          Ben yüksek lisans kayıdı yaptırdım fakat askerlik şubeleri daha önce bakaya kaldığınız teciliniz olmaz diyorlar

          1. Mat dedi ki:

            Nasil kayit yaptırdınız? Askerlik durum belgesi alabildiniz mi ?

          2. Aykut dedi ki:

            Hasan hocam yüksek lisansa kayıt olduğunuz halde askerlik ertelenmedi demi doğru anladım?

    2. Mat dedi ki:

      Hocam ayni durumdayim nasil hallettiniz. Bilgilendirir misiniz?