Asteğmenler Rütbe Olarak Ne Kadar Yükselebilir?

Askerlik, vatanın selameti için çalışan kişilerin Türk Silahlı Kuvvetlerine bağlı olarak üstlerine düşen görevleri layıkıyla yerine getirmeye çalıştıkları bir vatani hizmettir. Hayatımızın her yerinde olduğu gibi askeri kadrolardaki görevler de rütbeler ile ayrılmış ve kademeli bir şekilde düzenlenmiştir. Asıl görevi takım ya da kısım komutanlığı olan, kara ve hava kuvvetlerinin en düşük rütbeli subay statüsündeki askerleri olan asteğmenlerin rütbe atlamaları için birtakım şartları sağlamaları gerekir.
Asteğmen Rütbe Atlama Şartları Nelerdir?
Teğmenlik sınıfı üç rütbeden oluşur. Bunlar;
- Asteğmen,
- Teğmen ve
- Üsteğmen rütbeleridir.
Lisans mezunları, askerlik görevlerini uzun dönem statüsünde yedek subay olarak yaptıkları takdirde asteğmen olarak rütbelendirilirler. Askerlik görevlerine asteğmen olarak devam ederken terhis olmalarına 3 ay kala teğmen rütbesine erişirler. Askerlik görevinin devam etmesi ve bu işin bir meslek halini almasının istenmesi durumunda, TSK tarafından her sene yapılan subay alımı sınavlarına katılmak gerekir. Askerliğe subay olarak devam etmek isteyenler bu sınava girip başarılı oldukları takdirde belirli bir süre eğitim alarak subay statüsünde görevlerine başlayabilirler.
Bu durumda akla “Subay nereye kadar yükselir?” sorusu da geliyor. Normal bir lisans mezununun, askerliğe meslek olarak başladıktan sonra rütbe bakımından en yüksekte erişebileceği aşama albaylıktır. Fakat bu süre kişinin gördüğü eğitime ve bu eğitimin süresine göre değişkenlik gösterir. Örneğin 6 yıllık bir lisans mezunu 1 yılda teğmenlik rütbesinden üsteğmenlik rütbesine geçerken, normal lisans mezunları için bu süre 3 yıldır.
Normal standartlarda herhangi bir lisans mezunu kişinin geçeceği aşamaları sıralayacak olursak:
- Asteğmenlik rütbesinde 1 yıl
- Teğmenlik rütbesinde 3 yıl
- Üsteğmen olarak 6 yıl
- Yüzbaşı rütbesinde 6 yıl
- Binbaşı olduktan sonra 6 yıl
- Yarbay olarak 4 yıl
- Albaylık rütbesinde ise 4
Daha sonra albaylık rütbesinde tüm sözleşme haklarını doldurarak emekliliğe ayrılırlar.
Bu durumlara ek olarak Harp Akademisi mezunlarının ulaşabilecekleri en son rütbe orgeneral rütbesidir. Bu rütbeye erişmede ordu içindeki başarı, yüksek lisans ve doktora eğitimleri büyük öneme sahiptir. Orgeneral rütbesine ulaşmak için ise:
- Tümgeneral olarak 3 yıl,
- Tuğgeneral olarak 3 yıl,
- Korgeneral olarak 3 yıl görev yapma zorunlulukları vardır.
Harp Akademisi mezunları için rütbe yükselmesi diğer lisans mezunlarına göre daha kolaydır. Çünkü bu kişiler özellikle askerlik için yetiştikleri için alanlarında yükselmeleri daha basittir. Normal lisans mezunlarında ise bu durum asteğmenlik ya da teğmenlik ile başlar ve kademe kademe atlayarak devam eder. Bu kişiler de asker kökenli olmadıklarından dolayı genel olarak rütbe yükselmeye odaklanarak çalışmazlar ve rütbe yükselme aşamasında da asker kökenli kişilere nazaran zorlanırlar.
Bir önceki yazımız olan 2019 - Yedek Subay - Asteğmen Maaşları Ne Kadardır? başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.