Yakını Vefat Eden Askere Ölüm İzni Verilir Mi? Askere Ölüm İzni Nedir?

Askere giden vatandaşlar, zorunlu vatani görevini yerine getirdiği sürece askeri ve sivil hayatta birçok problemle karşılaşabilir. Askere ölüm izni verilmesi gerektiren durumlarda birçok asker, memleketine giderek sevdiği kişiye son borcunu ödemek ister. Er ya da komutan fark etmeksizin tüm askerler ve askeri personel için geçerli olan ölüm izni belirli kişilerin vefatı halinde verilmektedir.
Askere Ölüm İzni Hangi Şartlarda Verilir?
Askerlik süresi boyunca hayatın doğal akışı gereği vefat haberleri de gelebiliyor. Birçok asker, görev sırasında ölüm haberini alarak memleketine gitmeyi talep etmektedir. Yasalarla belirlenen askerlik hakları gereğince, birinci derece akrabaların vefatı gerçekleştiği takdirde on gün izin verilir.
Anne, baba, eş ve çocuklar birinci derece akraba olarak kabul edilir. Bu nedenle rütbeli ya da er fark etmeksizin birinci derece akrabasını kaybeden askere on gün izin verilmektedir. On günlük izin süresi boyunca askerler, memleketlerine ya da vefat eden kişinin yaşadığı şehre gitmekte özgürdür. Askerler, gideceği şehri belirttiği takdirde dilediği şehre gitme hakkına sahiptir.

Ölüm iznine çıkan askerlerin aldığı izin şafak süresine eklenmez. Örneğin, askerliğin bitişine 80 gün kalan bir asker, on günlük izin aldığında on gün şafaktan düşer. Böylece terhise yetmiş gün kalır. Kısaca ifade etmek gerekirse ölüm izni alan bir asker, izin süresince askerlik görevini yapmış olarak kabul edilir.
Ölüm İzni Herkese Verilir Mi?
Anne, baba, eş ya da çocuğunu kaybeden her asker ölüm izni alma hakkına sahiptir. Aynı zamanda bu izine yol izni de eklenmektedir. Örneğin, 10 günlük ölüm iznini alan asker, gideceği şehre ve yol miktarına göre 1 – 3 gün arasında değişen yol izni de alır.
Abla, abi ve kardeşler, nine ve dede ikinci derece akraba olarak kabul görür. Bu nedenle on günlük izin verilmez. Ayrıca hala, amca, teyze ve dayı da üçüncü derece akrabalardır aynı sebeple bu kişiler için de ölüm izni kullanma hakkı yoktur.
İkinci ve üçüncü derece yakınını kaybeden askerler, izin haklarından kullanarak memleketlerine dönebilir.
Bir önceki yazımız olan Asteğmen Nasıl Olunur? Maaşları Ne Kadar? Asteğmen Olarak Askerde Kalmak başlıklı makalemizde asteğmen, asteğmen maaşları ve asteğmen maaşları ne kadar hakkında bilgiler verilmektedir.