Askerde Yazıcı Olmak: Askerde Yazıcı Nasıl Olunur?
Askernoktasi.com: Uzman | Astsubay | Sözleşmeli Er |

Askerde Yazıcı Olmak: Askerde Yazıcı Nasıl Olunur?

Askerde Yazıcı Olmak: Askerde Yazıcı Nasıl Olunur?

Askerliğini başka bir görevde yapmış olanlara “Askerde en rahat görev hangisi?” diye sorulduğunda genelde alınan cevap yazıcılıktır. Dışarıdan bakıldığında bir odada evraklar ve bilgisayarlarla mesai saati boyunca uğraşmak kolay gibi görünse de aslında askerde yazıcı olmak, sanılanın aksine oldukça tempolu ve yüksek dikkat isteyen bir iştir. Kendi içerisinde rahatlıkları ve kolaylıkları olsa da yazıcılık sanılandan çok daha zor bir görevdir.

Askerde Yazıcı Ne İş Yapar?

Genelde askerliğini yapmamış kişilerin aklına yazıcı denildiğinde yalnızca nöbet dağılımı yapılan kişiler gelse de bu yanlış bir algıdır. Adından da anlaşılacağı üzere yazıcılar hemen hemen tüm evrak işlerinden sorumludurlar. Nöbet çizelgelerinden tutun da yeni askerlerin kaydı, terhis olan askerlerin terhis belgelerinin hazırlanmasına kadar pek çok farklı işte yazıcılar görevlidir. Yazıcı askerlerin çalıştıkları bölümde kısım amirleri olsa da genelde kısım amirleri işlemler tamamlandıktan sonra yalnızca evrakların imzalanmasıyla ilgilenirler. Yazıcı erbaş ve erleriyle birlikte mesai harcayan kısım amirlerini tenzih ederek belirtmemiz gerekir ki yazıcılar çalıştıkları birimdeki bütün evrak işlerini ya kendi başlarına ya da görevli diğer yazıcılarla birlikte halletmek zorundadır.

2021 GÜNCEL ÇAVUŞ-ONBAŞI-ER MAAŞLARI NE KADAR?

Askerde Yazıcı Olmak İçin Ne Gerekli?

Yazıcı olmak için belirli bir sertifika veya belgeye ihtiyaç duyulmaz ancak genelde yazıcılar ön lisans ve lisans mezunlarından seçilirler. Eğer birlik içerisinde bu düzeyde eğitim kurumlarından mezun yoksa, bilgisayardan anlayan, ofis programlarına hakim kişiler yazıcı olmak için görevlendirilirler. Sertifika ve belge konusuyla ilgili tek istisna kişinin “on parmak klavye” sertifikasına sahip olmasıdır. Bu sertifikanın fark yaratmasının sebebi birliklerde “F” klavyenin kullanılması ve çok büyük bir bölümün “Q” klavyeye alışkın olmasından dolayı “F” klavyede zorluk çekmesidir. Ancak klavyeye bakmadan yazabiliyorsanız, bilgisayar ayarlarından klavye seçeneğini “Q klavye” olarak değiştirerek aynı hıza kavuşabilirsiniz.

Askerde Yazıcı Nasıl Seçilir?

Usta birliğine teslim olduğunuzda hakkınızdaki her şey bir deftere işlenir. Eğitim durumunuz da işlenen verilerden biridir. Genel olarak celp dönemlerinde her birliğe aynı oranda asker gönderilir. Bu sayede tüm birimlerde devir daim sağlanır. Örnek vermek gerekirse teslim olduğunuz usta birliğindeki yazıcının lisans mezunu olduğunu varsayalım. Siz teslim olduktan sonra eğer sizden başka lisans mezunu yoksa yüksek ihtimalle birliğin bir sonraki yazıcısı siz olursunuz ve eğitilmek üzere mevcut yazıcının yanına verilirsiniz. Bu bir nevi usta çırak ilişkisidir. Terhisi yaklaşan kısa dönem size tüm işleri öğretir ve terhisine birkaç hafta kala her şeyi tamamen size devreder. Ayrıca, görev dağılımı yapılırken sorumlu astsubay “X kullanmayı bilen var mı” gibi program adı vererek görevlendireceği askeri tespit etmeye çalışabilir. Eğer programı kullanmayı biliyorsanız el kaldırarak da seçilebilirsiniz. Özetlemek gerekirse askerde yazıcı olabilmeniz eğitim durumunuza ve biraz da şansınıza bağlıdır.

Askerde Yazıcının Bilmesi Gerekenler

Öncelikle, “yazıcı olursam rahat ederim” düşüncesini kafanızdan atın. Sabah mesainin başlamasıyla birlikte bilgisayar başına oturacağınızı ve mesai bitimine kadar çalışmaya devam edeceğinizi unutmayın. Ayrıca yeni celp dönemleri ve terhis zamanlarında oluşan yoğunluktan dolayı mesai saatleri dışında da çalışmanız gerekebileceğini, sivil hayattaki tabirle fazla mesai yapabileceğinizi göz önünde bulundurun. Nöbet çizelgesini siz hazırlıyorsanız birliğinizdeki herkes sizinle dost geçinmeye çalışacaktır. İyi insanlar olduğu kadar sorunlu insanların da bulunduğu askeriyede böyle bir gücü elde tutmak işinize yarayabilir. Ancak sorumluluklarınızı sakın suistimal etmeyin.

Askerde topçu sınıfında görevlendirilen askerlerin askerlik süreci nasıl geçer? Detaylı bilgi için: Askerde Topçu Olmak: Askerde Topçunun Görevi Nedir?

Bir önceki yazımız olan Asteğmen Nasıl Olunur? Maaşları Ne Kadar? Asteğmen Olarak Askerde Kalmak başlıklı makalemizde asteğmen, asteğmen maaşları ve asteğmen maaşları ne kadar hakkında bilgiler verilmektedir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.