Askerde Sınav İzni Var Mı? Kimler Sınav İzni Kullanabilir?
Askernoktasi.com: Uzman | Astsubay | Sözleşmeli Er |

Askerde Sınav İzni Var Mı? Kimler Sınav İzni Kullanabilir?

Askerde Sınav İzni Var Mı? Kimler Sınav İzni Kullanabilir?

Askerlik dönemi süresi boyunca eğitim ve öğrenim hakkının devam edebilmesi için bazı koşullar yerine getirilir. Her vatandaşın eğitim görebilmesi için askerde sınav izni verilebilir ancak her sınav için geçerli olmayan bu durum için bazı şartlar bulunmaktadır. Aynı zamanda şehir dışında olan sınavlar için farklı ayrıcalıklar tanınabilir.

Askerde Sınav İzni Nedir?

Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nde yaşayan her vatandaşın eğitim ve öğretim görme hakkı mevcuttur. Bu hak, askerlik döneminde de geçerlidir ve askerler eğitim öğretim hayatına devam ederek sınavlara girebilir. T.C Anayasası 42. Madde gereğince eğitim ve öğrenim hakkında şu ifadelere yer verilmiştir: “Kimse, eğitim ve öğrenim hakkından yoksun bırakılamaz. Öğrenim hakkının kapsamı kanunla tespit edilir ve düzenlenir. Eğitim ve öğretim, Atatürk ilkeleri ve inkılapları doğrultusunda, çağdaş bilim ve eğitim esaslarına göre, Devletin gözetim ve denetimi altında yapılır.”

Askerde sınav, ölüm, yol, doğal afet, dağıtım vb. konulara yönelik er ve erbaşların kullanabileceği yasal izinler mevcuttur. Verilen izinlerden bazıları askerlerin isteğine bırakılmıştır dolayısıyla, sınava girmek isteyen askerler gerekli işlemlerden sonra izin hakkına sahip olur. Ancak her asker sınav izni alamaz, sınavın ilgili belgelerle kanıtlanmış olması gerekir.

Askerde Sınav İzni Var Mı?

Silah altına alınan askerler terhis zamanına kadar sınavlarına girme hakkına sahiptir. Aynı zamanda bu izinler şafaktan düşer ve askerlik süresi kısalır. Örneğin, askerlik dönemi boyunca 3 kere sınava giren bir asker 3 gün daha az askerlik yapmaktadır.

Hangi Sınavlar İçin İzin Verilir?

Askerler, rastgele bir zamanda sınavı olduğunu ifade ederek izin alamaz. Yasalarla ve mevzuatla belirlenen sınavlara giriş hakkı bulunur. Aynı zamanda sınav farklı bir şehirdeyse, bulunulan il ve sınavın gerçekleşeceği il arasında kilometre hesaplanarak 1 – 3 gün arasında değişen izin verilebilir.

Askerde izin verilen sınavlardan bazıları şunlardır:

  • KPSS,
  • YKS (Önlisans ve lisans sınavları),
  • Açık Öğretim Fakültesi (AÖF) Sınavları,
  • YDS,
  • Açık Öğretim Lisesi,
  • Muvazzaf Askeri Personel Sınavları.

Acemi birliğinde sınav izni bağlı olunan birlik tarafından verilebilir. Aynı zamanda sınava girilmediği takdirde hak kaybı yaşanacak sınavlar için de sınav izni verilme ihtimali mevcuttur.

Bir önceki yazımız olan Asteğmen Nasıl Olunur? Maaşları Ne Kadar? Asteğmen Olarak Askerde Kalmak başlıklı makalemizde asteğmen, asteğmen maaşları ve asteğmen maaşları ne kadar hakkında bilgiler verilmektedir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 18 YORUM
  1. Banu dedi ki:

    Öncelikle nişanlım kıbrısta askerlik yapıcak usta birligi ve 2 ayda bir izmirde mali müşavirlik sınavına girmesi gerekiyor ve yurt dışı oldugu icin maddi durumu aşırı etkiliyor bu sebepten dolayı dilekçe verilip türkiye de bir yere çıkma şansı olurmu ?

  2. Hakan dedi ki:

    Ben hâla öğrenciyim tek ders mezuniyet sınavım var askerdeyken bu mezuniyet sınavı için izin alabilir miyim

  3. Ai dedi ki:

    Sözleşmeli er kpss lise sınav için izin almış ve kpss sınavına giremezse sorun olur mu

  4. Ali İsa dedi ki:

    Meraba 21 temmuzda askere gitmem gerek ama iki kere KPSS’ye girmek zorundayım askerliğim Ağrı’da ben Yozgat’ta ikamet ediyorum git gel zor olacak o yüzden 1 ay geç gitsem yani 18 Ağustos celbinde katılmam mümkünmüdür ? yoksa kasım celbine falan mı sarkar.

  5. h dedi ki:

    askere gidiyorum acemi birliğindeyken jandarma uzman mülakatlarına çağırılırsam ankaraya gitmek için izin alabilirmiyim.

  6. A dedi ki:

    Merhaba, komutan izinlerimi kullandığım için sınav izni veremeyeceğini söylüyor sınav izni her askere verilen norml izinden ayrı bir şey değil midir

    1. Ali dedi ki:

      Yanlış bilgi sınav izinleri yıllık izinden düşmez .42. Maddeye bakabilirsiniz .

  7. Kc dedi ki:

    Merhabalar! Askerlik tecil sürem 31.01.2021 tarihinde sina eriyor. Yoklama kaçağı durumuna dusecek olmam, 2022 yks sinavina girmeme engel teskil eder mi? Yani kisaca yoklama kacaklari üniversite sınavına girebiliyor mu?

    1. Admin Asker dedi ki:

      Merhaba, Ne olursa olsun sınav hakkınız kısıtlanamaz. Elbette sınava girebilirsiniz. Askerde iken dahi her sınava girebilirsiniz. Sınava girme hakkınız engellenemez.

      1. Kc dedi ki:

        Öncelikle ilgilendiğiniz için teşekkür ederim. Peki sınavı kazanıp da üniversiteye kayıt yaptıracağım zaman nasıl bir yol izleyeceğim? Tercih sonuçları açıklandığı zaman muayene olmak için başvuru da bulunsam, yine yoklama kaçağı olarak görünür müyüm? ( cunku yoklama kaçağı olarak universiteye kayıt yaptirilamiyormus)

        1. Admin Asker dedi ki:

          Merhaba, Sevk işlemlerini başlatmanız durumunda bakaya hali ortadan kalkmaktadır. Sevk işlemini gerçekleştirmediğiniz herhangi bir geç tarihte askerlik şubenize gidip bakaya kaldığınızı ve durumunuzu bildirirseniz size öncelikle bakaya kaldığınız gün sayısına göre daha sonra ödenmek üzere bir ceza hesaplanır ve diğer celp dönemine kaydınız oluşturulur. Bu işlem sonucunda talep ederseniz size askerlik durum belgeniz verilir. Bu belge şu demektir; “Bu kişinin diğer celp dönemine kadar askerlikle ilişkisi yoktur.” (Zaten isteseniz de gidemezsiniz) Bu verilen belgeyle istediğiniz eğitime başvuruda bulunabilirsiniz. Fakat yine de aklınızda soru kalmaması adına güncel celp ve ceza bilgilerini öğrenmek için nüfusunuzun kayıtlı olduğu askerlik şubenizle iletişime geçmenizi öneririm.

      2. İbrahim dedi ki:

        Peki bedelli askerlik yapanlarda da sınav için izin verilir.

  8. İnanç dedi ki:

    Sınavım YKS sınavıdır sınava İstanbul’da gireceğime dair belge gönderdim. Normal asker sınav iznine çıkarken sözleşmeli olarak görev yaptığım için talepte bulundum ve sınav hakkımın engellenilirse şikayette bulunurum .

    1. Admin Asker dedi ki:

      Büyük ihtimalle izin konusunda bir problem yaşamazsınız. TSK da rütbe ve kıdem fark etmeksizin herkese sınav izni verilir. Siz birliğinizdeki üstünüzle hatta çok gerekirse birlik komutanınızla kurallar dahilinde bir şekilde iletişime geçmeyi deneyin. Sınav talebiniz, ilgililere ulaştığı taktirde problem yaşamazsınız. Ama yine de takibi elden bırakmayın. Olur da izin verilmezse ya da kişilerin hatası ve ihmali sebebiyle talebiniz zamanında ilgililere ulaştırılmamışsa bu noktada hakkınızı aramanız doğru bir yol olacaktır.

  9. İnanç dedi ki:

    Sınav belgemi birliğime gönderdim ve sınav için emir gelmediğini söylediler ve emir gelmeden beni sınava çıkarırlar mı yoksa çıkamaz mıyım?

    1. Admin Asker dedi ki:

      Merhaba İnanç, Ne olursa olsun sınav hakkınız kısıtlanamaz. Hastalık döneminde olduğumuz için muhtemelen üst komutanlıktan izin bekleniyordur. Bu tür izinler yoğun önlemler alınarak da olsa bir şekilde sağlanır. Tabi burada sınavın ne olduğu da önemli. Örneğin sınav KPSS ise gerekirse sizi sınava birliğiniz götürür. Örneğin kayıt olduğunuz bir ingilizce kursunun sınavıysa üst komutanlıktan izin çıkması çok zordur. Normalde hastalığın olmadığı zamanlarda birlik komutanınıza durumu önceden arz etseniz durumunda rahatlıkla izin verilebilmekteydi. Hastalık döneminde her isteyen izin kullanamıyor maalesef.

  10. Demir11111 dedi ki:

    Acemi birliğinde devam ederken mülakat için kullanılan izin askerlik süresini uzatır mı yada izindeyken şafaktan düşer mi yani o izin benim normal izin hakkımdan mı düşüyor

    1. Admin Asker dedi ki:

      Merhaba Demir,
      .
      Sınavlar ve sağlık raporu işlemleri süresince MY 52- 13 TSK Erbaş ve Er İşlemleri Yönergesi‘ne göre diğer izinler kapsamında (sınav belgelerini ibraz etmeleri halinde kanuni izinlerine mahsuben) izin verilecektir.
      .
      Kullanılmayan her izin günü askerlik süresinden düşülür ve terhis belgesi o tarihe göre düzenlenir. Askeri personeller kullanmadıkları izin süresince askerlikten daha erken terhis olurlar. Sınav izni de kanuni izine mahsuben verileceği için kullandığınız izin süresince askerlik hizmetiniz uzayacaktır. Sadece verilen yol izinleri askerlik süresini uzatmaz.