Askerde Namaz Kılmak Yasak Mı? Askerde Namaz Kılınır Mı?
Askernoktasi.com: Uzman | Astsubay | Sözleşmeli Er |

Askerde Namaz Kılmak Yasak Mı? Askerde Namaz Kılınır Mı?

Askerde Namaz Kılmak Yasak Mı? Askerde Namaz Kılınır Mı?

Uzun dönem, kısa dönem ya da bedelli fark etmeksizin askerlik görevini tamamlamak için hazırlık yapanlar askerde namaz kılmak hakkında çeşitli soru işaretlerine sahip olabilir. Geçmişten günümüze süregelen bazı hatalı bilgiler ve yanlış duyumlar TSK’nın namaz kıldırmadığı gibi olumsuz bir görüşün yayılmasına sebep olmaktadır.

Askerde Namaz Kılmak Serbest Mi?

Erkeklerin hayatında askerlik oldukça önemli ve farklı bir yere sahiptir. Bazı askerler bir aylık temel askerlik eğitimi ile teskeresini alabilir, bazıları on iki ay askerlik yapabilir ya da rütbeli personel olarak ömür boyu çalışabilir. Askeriye ile ilgili bir ilişiği bulunan bazı kimseler dini vecibeleri yerine getirirken sorun yaşayıp yaşamayacağı konusunda tereddütler yaşamaktadır.

Askerde namaz kılmak yasak değildir ve her asker namazını kılmakta özgürdür. Öyle ki bazı kışla ve birliklerde birden fazla mescid bulunur ve tüm askerlere açıktır. Dolayısıyla askerler dilediği mescidde namaz kılmaktadır. Ancak askerlik süresince namaz ve eğitim saatleri çakışabilir. Örneğin içtima, tatbikat, nöbet değişimi, eğitim gibi farklı olaylar namazın geç kılınmasına sebep olabilir.

Askerde namaz kılmak yasak değildir.

Askerlik döneminde namaz kılmak serbesttir ancak bazı durumlarda namaz anında kılınmaz. Bu nedenle eğitim, tatbikat vb. sonrası namaz kılınmaktadır. Aynı zamanda eğitimin önemi ve komutanının tutumuna göre ezan vaktinde namaz kılmak da mümkün olabilir. Ancak askerlik açısından en doğru yöntem eğitim, tatbikat, nöbet vb. sonrası namaz kılmaktır.

Askerde Namaz Farz Mı?

Askerlik döneminde Müslümanlara namaz farzdır dolayısıyla namazını kılmak isteyenler askerliğin bitmesini beklemez. Askerde namaz kılmakla ilgili yaşanan en büyük tereddütlerden biri de komutan ve diğer askerlerin tutumudur. Komutanların namaz kılan askere ceza verdiği ya da kötü davrandığı gibi durumlar birer iddiadır. Ancak namaz kıldığı için komutanından olumsuz tepki alanların şikayet hakkı mevcuttur.

Askerlikte Cuma ya da bayram namazları da toplu bir şekilde cemaatle kılınabilir. Öyle ki kışlalarda kurban bayramında askerler için koç kesilmektedir. Askerlik döneminde dini görevlerini yerine getirmek isteyenler görevlerini aksatmadıkları sürece ve nöbet yerini terk etmedikleri sürece özgürdür. Ancak nöbet yerini terk etmek ya da eğitimlere katılmamak komutanlar tarafından hoş karşılanmayabilir.

Bir önceki yazımız olan Asteğmen Nasıl Olunur? Maaşları Ne Kadar? Asteğmen Olarak Askerde Kalmak başlıklı makalemizde asteğmen, asteğmen maaşları ve asteğmen maaşları ne kadar hakkında bilgiler verilmektedir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.