Askerde İstirahat ve Sıhhi İzin Türleri Nelerdir? Nasıl Kullanılır?
Askernoktasi.com: Uzman | Astsubay | Sözleşmeli Er |

Askerde İstirahat ve Sıhhi İzin Türleri Nelerdir? Nasıl Kullanılır?

Askerde İstirahat ve Sıhhi İzin Türleri Nelerdir? Nasıl Kullanılır?

Askerliğini yapan vatandaşlar zaman zaman istirahat etme ihtiyacı duymaktadır. Askerlere çeşitli konularla ilgili verilen birden çok istirahat türü bulunur. Askerde istirahat ve sıhhi izin türleri kullanılış ve süre yönünden değişim göstermektedir.

Askerde İstirahat ve Sıhhi İzin Türleri

 Şubat 2014 yılında yürürlüğe giren yeni yönetmelikle birlikte istirahat izinleri tekrar düzenlenmiştir. Bu yönetmeliğe göre uzun dönem askerlere 30 gün kısa dönem askerlik yapanlara on beş gün hava değişim istirahati hakkı tanınmaktadır. Askerlik döneminde kullanılan istirahat izinlerinin tümü bu on beş günlük hava değişim istirahatinden düşer. Dolayısıyla izinlerin dikkatli ve özverili bir anlayışla kullanılması daha fazla fayda sağlayacaktır.

Hava değişimi istirahati veya izni alan er ya da erbaş evine dönebilir. Örneğin, uzun dönem askerlik yapan bir vatandaş, 10 günlük hava değişimi istirahati kullandığında askerlikten sayılır. 10 gün boyunca askerlik yapmış olarak kabul edilen bu kişi, hakkı olan 15 günden daha fazla hava değişimi izni kullandığında askerlik süresi uzayacaktır.

Askerde İstirahat Ve Sıhhi İzin Türleri

Acemi birliğinde alınan hava değişimi istirahati, usta birliğinde kullanılan izinleri de doğrudan etkiler. Örnek vererek açıklamak gerekirse, acemi birliğinde 3 günlük hava değişimi alan uzun dönem asker, usta birliğinde en fazla on iki gün hava değişimi istirahati alabilir.

Askerde Verilen Diğer İzinler

Er ve erbaşlar askerlik döneminde terlik ve spor istirahati alabilir. Bu istirahat türlerinden herhangi birini alan askerlerin askerlik süresi olumlu ya da olumsuz olarak etkilenmez. Sadece bazı işlerden ya da durumlardan muaf olma hakkına sahiptir. Terlik ve spor istirahati kışla ya da birliğin revirinden veya devlet hastanelerinden alınabilir.

Askerlikle ilgili en fazla duyulan istirahatlerinden biri olan terlik istirahatini her asker kullanabilir. Askerde giyilen bot ve postal zaman zaman mantar, pişik, su toplaması gibi cilt sorunlarına neden olur. Özellikle hassas bir cilt yapısına sahip olan askerlerde sık sık rastlanılır. Terlik istirahati alan asker, aldığı izin boyunca bot ya da postal giymez ve işlerini terlikle yürütür. Nöbet tutma ve eğitime katılma durumu devam eder.

Spor istirahati ise çeşitli sebepler nedeniyle bazı askerlere verilmektedir. Bu istirahati alan asker nöbet tutar ancak spor eğitimlerine katılmaz. Ancak spor istirahati aldığı için koğuşa gidip yatma / dinlenme hakkı yoktur.  

Bir önceki yazımız olan Asteğmen Nasıl Olunur? Maaşları Ne Kadar? Asteğmen Olarak Askerde Kalmak başlıklı makalemizde asteğmen, asteğmen maaşları ve asteğmen maaşları ne kadar hakkında bilgiler verilmektedir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.