Asker Yol Parası Nasıl Alınır? Ne Zaman Yatar? Nasıl Sorgulanır?
Askernoktasi.com: Uzman | Astsubay | Sözleşmeli Er |

Asker Yol Parası Nasıl Alınır? Ne Zaman Yatar? Nasıl Sorgulanır?

Asker Yol Parası Nasıl Alınır? Ne Zaman Yatar? Nasıl Sorgulanır?

1111 sayılı Askerlik Kanununa göre, 20 yaşına girmiş tüm erkekler askerlik yapmakla yükümlüdür. Devlet tarafından, acemi birliğine katılmak üzere yola çıkan herkesin sağ salim birliğine teslim olabilmesi için çeşitli düzenlemeler yapılmış ve gerektiğinde yapılmaya devam etmektedir. Bu düzenlemeler arasında en çok merak edilenlerin başında asker yol parası gelir. Halk arasında asker yol parası olarak bilinen ödemenin asıl adı “Askeri Yol ve İaşe Bedeli”dir.

Askerlik Yol Parası Ne Kadar?

Askerlik yol parası olarak bilinen askeri yol ve iaşe bedeli iki kalemden oluşan ve tek seferde yapılan bir ödemedir. Bu ödemenin ilk kısmında askerin birliğine teslim olmadan önceki yol masrafı ödenir. Otobüs biletlerinin mesafeye göre fiyat farklılığı göstermesinden dolayı yol bedelinin kesin bir tutarı bulunmuyor. Askerlerin sevk döneminin yaklaşmasıyla birlikte askerlik şubeleri belediyelere resmi bir yazı göndererek sevk olacak askerlerin otobüs bilet fiyatlarının araştırılmasını ve şubeye bildirilmesini talep eder. Belediyenin konuyla ilgili birimi otobüs bilet fiyatlarını tespit ettikten sonra bunu şubeye bildirir ve askerlik şubesi bu resmi yazıya göre yol bedelini belirler. Belediyeler bilet fiyatlarını alırken, en düşük fiyat belirten firmanın ücretlendirmesini askerlik şubelerine bildirdiğinden “Ben hep X firma ile seyahat ederim. Onun bilet fiyatı daha pahalı.” demek gibi bir lüksünüz bulunmuyor.

Ödemenin ikinci kalemi olan iaşe bedeli ise, birliğine teslim olacak olan kişinin yemek ve ihtiyaç masrafıdır. Yemek ve ihtiyaç masrafı 2018 yılı itibarıyla 20 TL olarak belirlenmiştir. Ancak iaşe bedeli, kişinin teslim olacağı birliğin uzaklığı arttıkça, yolda geçireceği zamana göre artış gösterir. Bu artışa göre acemi birliğine teslim olacak kişiye;

  • 0-600 km arası bir mesafede seyahat edecekse 1 günlük iaşe bedeli (20 TL),
  • 601-1200 km arası bir mesafede seyahat edecekse 2 günlük iaşe bedeli (40 TL),
  • 1201-1800 km arası bir mesafede seyahat edecekse 3 günlük iaşe bedeli (60 TL) tutarında ödeme yapılır.

Teslim olacağınız birlik belli olduktan sonra bu kilometre hesabına göre iaşe bedeli ve askerlik yol ücreti hesaplaması yapabilirsiniz.

Askerlik Yol Parası Ne Zaman Yatar?

Geçmiş yıllarda askerlik yol ve iaşe bedeli askerlik şubeleri tarafından elden veriliyordu. Ancak birkaç yıl önce bu uygulama sona erdirildi.

Milli Savunma Bakanlığı bütçesinden finanse edilen yol ve iaşe bedelinin ne zaman ödeneceği ile ilgili kesin bir tarih bulunmuyor. Birkaç hafta öncesinden yatırılabildiği gibi birkaç gün kala yatırıldığını da görmek mümkün. Bu nedenle düzenli aralıklarla bir PTT şubesine gidip askerlik yol parası sorgulaması yapmanız gerekir.

Yol Parası Herkese Verilir mi?

Devlet, askerlik görevini yapmak üzere teslim olacak herkesin birliğine ulaşmasını sağlamakla yükümlü olduğundan herkese yol parası ödemesi yapılır. Bu durumun tek istisnası devlet tarafından belirlenen 13 özel ilde askerlik yapacak olan kişiler için geçerlidir. Bu illere teslim olması gereken kişilere devlet tarafından uçak bileti ayırtılır ve ödemesi yine devlet tarafından yapılır. Uçak bileti alınan kişilere ayrıca asker yol parası ve iaşe bedeli ödenmez. Bu iller;

  • Ağrı,
  • Ardahan,
  • Batman,
  • Bingöl,
  • Bitlis,
  • Erzurum,
  • Hakkari,
  • Iğdır,
  • Kars,
  • Muş,
  • Siirt,
  • Şırnak,
  • Van olarak listelenmiştir.

Bu illerde, doğu ve güneydoğu kışlalarına dağıtım yapan Kabul Toplama Merkezleri (KTM) bulunur. Doğu bölgelerinin çoğunda, özellikle terör bölgesi kabul edilen yerlerde, batıda olduğu gibi elinizi kolunuzu sallayarak birliğinize teslim olamazsınız. Öncelikle yol güvenliği alınması gerekir. Yol güvenliğinin sağlanmasının ardından oluşturulan konvoylarla KTM’lerde toplanan askerler birliklerine dağıtılır. KTM’de geçireceğiniz süre birkaç gün olabileceği gibi konvoy ya da hava faaliyetine bağlı olarak birkaç haftayı da bulabilir. Birliğinize teslim olmamanıza rağmen KTM’lerde geçirdiğiniz süre toplam askerlik sürenizden düşer. Orada kalan askerlerin hemen hiçbiri KTM’nin kalıcı askeri olmadığından KTM’lerin genel temizlik ve hijyen seviyesi hayli düşüktür.

Terhis Olan Askere Yol Parası Verilir mi?

Tıpkı birliğe teslim olurken uygulandığı gibi, terör bölgesinde askerlik yapanlar terhis olurken de yine Kabul Toplama Merkezi’nde toplanırlar. Terhisine süresi bulunmasına rağmen KTM’lere getirilen askerler burada terhis günlerini bekler ve günün dolmasıyla birlikte terhis belgelerini alarak KTM’den ayrılırlar. KTM’den ayrıldıktan sonra evlerine sağ salim ulaşabilmeleri için terör bölgesinde askerlik yapmış bu kişilere yine devlet tarafından uçak bileti alınır. Belirttiğimiz 13 ile teslim olan askerler terhis olurken de yol parası alırlar.

Bedelli Askerlikte Yol Parası Verilecek mi?

Askerlik görevini bedelli statüsünde icra edecek olan yükümlüler, 15 bin TL karşılığında kısa veya uzun dönem olarak askeri birliklerinde eğitim almak yerine 21 günlük temel askeri eğitim sürecine tabi tutulacak. Yükümlülerin merak ettiği konuların başında ise kısa ve uzun dönem askerlerin sahip olduğu yol izni ve yol parası haklarının kendileri için de söz konusu olup olmadığı geliyor.

Bedelli askerlerin yol izni ve yol parası konularıyla alakalı tüm detayları incelemek için TIKLAYINIZ!

Bir önceki yazımız olan Asker Bakaya, Yoklama Kaçağı Ne Demek? Kimlere Asker Kaçağı Denir? başlıklı makalemizde asker, asker bakaya ve asker yoklama kaçağı hakkında bilgiler verilmektedir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.