Asker Bakaya, Yoklama Kaçağı Ne Demek? Kimlere Asker Kaçağı Denir?

Eski Başbakan Binali Yıldırım’ın yaptığı açıklamaya göre ülkemizde beş buçuk milyona yakın askerlik çağı gelmiş birey bulunuyor. Yıldırım, bu kişilerin içerisinde 570 bin yoklama kaçağı 57 bin bakaya olduğunu belirtiyor. Peki, yoklama kaçağı ya da bakaya olmak ne demek? GBT sorgusunda bu bilgiler görüntülenebilir mi?
Bakaya Nedir?
Askerlik çağı gelen kişinin, askerlik şubesine giderek yoklamaya girmesi ve gerekli muayenelerinin yapılmasının ardından askere gitmemesine bakaya kalmak denir. Eğer askerlik şubesine gidip bu işlemleri yaptırmanıza ve herhangi bir tecil olmamasına rağmen askere gitmediyseniz bakaya kalmışsınız demektir. Bakaya kalan kişilerin tespit edilmesi halinde Askeri Kanun’un 63. Maddesine göre bu kişilere cezai işlem uygulanır. Yoklama kaçağı ile bakaya arasındaki fark, birinde kişinin yoklama işlemlerine tamamen girmemesi iken, diğerinde yoklamaya girmesi, muayene olması ve gerekli işlemleri başlatmasına rağmen askere gitmemesidir.
Yoklama Kaçağı Nedir?
20 yaşına gelen tüm Türk erkeklerinin, askerlik şubesine giderek yoklamaya girmeleri gerekir. Eğitim ve sağlığa bağlı tecil halleri dışında askerlik şubesine gitmeyen ve yoklamaya girmeyen kişiler yoklama kaçağı olarak kabul edilirler. Tıpkı bakaya kalan kişilerde olduğu gibi yoklama kaçağı olan kişilere de Askeri Kanun’un ilgili maddesine göre yoklama kaçağı olarak göründükleri süreye bağlı olarak para cezası uygulanır. 2018 yılı itibarıyla yoklama kaçağı olmanın cezası aylık 74 TL’dir. Örneğin 6 aydır yoklama kaçağı olarak görünen biri, yakalanması halinde 444 TL para cezasına çarptırılır. Yoklama kaçağı, kendisine verilen süre içerisinde yoklama işlemlerini yaptırıp celp tarihi geldiğinde birliğine teslim olursa bu cezası askerlik sonrasına ertelenir ve cezası %50 oranında düşürülür.
Yoklama Kaçağı Olup Olmadığımı Nasıl Öğrenebilirim?
Yoklama kaçağı olup olmadığınızı öğrenmenin en basit yolu bir askerlik şubesine gitmek ve sivil memurlara durumunuzu açıklamaktır. Burada yoklama kaçağı görünüyorsanız sizi yoklamaya alırlar ve ilgili formları doldurtarak yoklama işlemlerinizi tamamlarlar. Yoklama işleminin ardından geçerli bir tecil sebebiniz bulunmuyorsa belirlenen tarihte askeri birliğinize teslim olmanız gerektiğini unutmayın.
Yoklama kaçağı sorgulaması yapmak için kullanabileceğiniz bir diğer yöntem de e-Devlet sistemidir. T.C. kimlik numaranız ve PTT şubelerinden alacağınız e-Devlet şifrenizle sisteme giriş yaparak, Asal Yoklama Başvurusu sekmesi üzerinden yoklama kaçağı olup olmadığınızı sorgulayabilirsiniz.
Yoklama Kaçağı Olup Olmadığınızı Sorgulamak İçin TIKLAYINIZ!
Bakaya Ya da Yoklama Kaçağı Bilgisi GBT’de Çıkar mı?
2016 yılından önce polis ve jandarmalar tarafından gerçekleştirilen GBT (Genel Bilgi Toplama Sistemi) sorgusunda askerlik bilgileriniz yer almıyor, sabıkayla ilgili bilgilere ulaşılabiliyordu. Ancak değişen sistemle birlikte artık GBT sorgusunda askerlik bilgileriniz ve dolayısıyla bakaya ya da yoklama kaçağı bilgileriniz de görüntülenebiliyor.
GBT sorgusunda bakaya olduğunuz tespit edilirse hakkınızda tutanak tutulur ve 15 gün içerisinde askerlik şubesine giderek sevk işlemleri yaptıracağınız taahüt altına alınır. Ayrıca idari işlem uygulanarak bakaya göründüğünüz süreye bağlı olarak para cezasına çarptırılırsınız. Ancak ne polis ne de jandarma sizi derdest edip askerlik şubesine götürmez. Bu, yalnızca asker kaçaklarına uygulanan bir durumdur.
Bir önceki yazımız olan Asker Dağıtımları Nasıl Yapılıyor? Görev Yeri Neye Göre Belirleniyor? başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.