Asker, Bakaya, Yoklama Kaçağı Cezası Ne Kadardır? Nereye Ödenir?
Askernoktasi.com: Uzman | Astsubay | Sözleşmeli Er |

Asker, Bakaya, Yoklama Kaçağı Cezası Ne Kadardır? Nereye Ödenir?

Asker, Bakaya, Yoklama Kaçağı Cezası Ne Kadardır? Nereye Ödenir?

Yoklama kaçağı olmak ya da bakaya kalmak, Askeri Ceza Kanunu’na göre cezai yaptırım gerektiren durumlar arasındadır. Dolayısıyla Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan her erkek birey kanunlar gereğince askerlik vakti geldiğinde yoklama için şubeye gitmeli ve görev yapacağı birlik belli olduğunda belirlenen süreler içerisinde o askeri birliğe teslim olup vazifesine başlamak durumundadır. Eğer yoklama zamanının gelmesine rağmen bir vatandaş askerlik şubesine gidip muayeneden geçerek gerekli işlemlerin yapılmasını sağlamazsa yoklama kaçağı haline gelir. Diğer taraftan, askeri birliğe teslim olma vakti gelen bir vatandaş eğer süre içerisinde birliğine gitmediyse bakaya kalmış olur.

Asker Kaçağı Yakalanırsa Ne Olur?

Bakaya kalmış olan vatandaşların bilgileri jandarma ve polislerin kullanmış olduğu GBT yani Genel Bilgi Tarama sisteminde kolaylıkla görünür. Dolayısıyla rutin bir kimlik kontrolü esnasında bir vatandaş yoklama kaçağı ya da bakaya ise iki farklı uygulama yapılır.

Kaçak durumuna düştükten sonra ilk kez GBT sorgusuna yakalanma durumu söz konusuysa kaçak durumundaki kişi yoklama kaçağı tutanağını imzalamak durumunda kalır ve güvenlik görevlileri tarafından 15 gün içinde askerlik şubesine gidip gerekli işlemleri yapmasının gerektiğine dair uyarılır. Bu belgenin imzalanmasından sonra kaçak durumundaki kişi serbest bırakılır. Diğer taraftan kişinin bakaya kaldığı süreyle orantılı bir idari para cezası da kesilir.

Eğer bu kişi, ikinci kez bir kimlik kontrolüne yakalanıyorsa, daha önceden tutanağı imzalayıp askeri şubeye gitmediği için polis ya da jandarma eşliğinde askerlik şubesine götürülür. Burada yoklaması yapıldıktan sonra askere alım için gerekli işlemler yapılır. Yine kaçak kaldığı süreyle orantılı bir idari para cezası kesilir ve yoklama işlemleri tamamlandıktan sonra serbest bırakılır. Kişinin birliği belli olduktan sonra belirlenen süre içerisinde o birliğe teslim olup göreve başlaması istenir.

Tüm bunlara rağmen kaçak statüsündeki kişi gerekenleri yapmazsa ve yeniden bir kimlik kontrolü esnasında yakalanırsa şubeye götürülür ve hem yoklama hem de askere sevk işlemleri gerçekleştirildikten sonra idari para cezası kesilir. Kişinin serbest bırakılmasının ardından mahkemeye sevki gerçekleştirilir ve dava süreci başlar. Mahkeme para cezasının yanı sıra kaçak kalınan süreyle orantılı bir hapis cezası da verebilir. Kişi hapis cezasını çektikten sonra aralık olmaksızın askeri birliğine gönderilir ve göreve başlar.

Yoklama Kaçağı Ne Zaman Askere Gider?

Yoklama kaçakları yukarıda da anlatmış olduğumuz üzere bir kimlik kontrolü sırasında güvenlik görevlileri tarafından uyarıldıktan sonra askerlik şubesine giderek yoklama işlemlerini yaptırmak durumundadırlar. Eğer bu uyarıya rağmen gerekli işlem yapılmazsa gelecekte yine bir kimlik kontrolüne rastlanması halinde güvenlik görevlileri bu kişiyi bizzat askerlik şubesine götürür ve tutanak imzalattıktan sonra yoklama işlemlerinin yapılmasını sağlarlar. Yoklama işlemlerinin tamamlanmasıyla beraber kaçak statüsündeki kişi serbest bırakılır. Bir süre sonra kişinin nerede askerlik yapacağı belli olur ve oraya teslim olarak göreve başlaması beklenir.

Asker Kaçağı Olmanın Cezası Ne Kadardır?

Bakaya kalmak ya da yoklama kaçağı olmanın cezası kaçak durumunda geçirilen süreyle ve kişinin şubeye zorla mı yoksa kendi isteğiyle mi götürüldüğüne göre değişir. Güncel rakamlar şöyledir:

Süre (1 yıldan sonra) Kendiliğinden gelenler Yakalanarak getirilenler
0-4 ay 296 TL 1.187 TL
4 ay-1 yıl 593 TL 2.376 TL
1-2 yıl 890 TL 3.564 TL
2-3 yıl 2.079 TL 5.943 TL
3-4 yıl 3.268 TL 8.320 TL
4-5 yıl 4.456 TL 10.696 TL
5-6 yıl 5.645 TL 13.073 TL
6-7 yıl 6.833 TL 15.450 TL
7-8 yıl 8.022 TL 17.829 TL

 

Ceza Nereye Ödenir?

Askerlik idari para cezasını ödemek için vergi dairelerine gitmek gerekir. Eğer kişi dilerse vergi dairesi üzerinden cezasını taksitlere bölerek daha kolay bir şekilde ödeyebilir. Ceza Ödenmezse Ne Olur? Kesinleşmiş cezaların ödenmemesi halinde devlet tarafından kişinin maaşına haciz konulabilir, banka veya sair kurumlardaki alacaklarına el konulabilir. Mevduatlarına ya da taşınır veya taşınmaz herhangi bir varlığına ya da varlıklarına haciz uygulanarak ceza tahsil edilmeye çalışılır.

Yoklama Kaçağı Sorgulama Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak aşağıda verdiğimiz linke tıklayarak e-Devlet sisteminin ilgili hizmetini açın.

  • “Kimliğimi şimdi doğrula” butonuna tıklayarak giriş sayfasını açın.

  • E-devlet şifrenizi ve T.C. kimlik numaranızı yazarak “sisteme giriş yap” butonuna tıklayın.
  • Dilerseniz internet bankacılığı, mobil imza, elektronik imza, T.C. kimlik kartı seçenekleriyle de sistem girebilirsiniz.

  • Sisteme giriş yaptıktan sonra karşınıza çıkan uyarıları okuduğunuzu ve bir gün içerisinde maksimum iki kere yeni belge oluşturabileceğinizi onayladığınızı belirten kutucuğu işaretleyerek “devam et” butonuna tıklayın.

  • Karşınıza çıkan “sorgulamaya esas bilgiler” bölümündeki bilgilerin size ait olduğunu onaylıyorsanız “yeni belge oluştur” yazısına tıklayabilirsiniz.

  • Asker kaçağı olup olmadığınız açılan sayfadaki belgeden öğrenebilirsiniz. Eğer belirtilen tarih henüz gelmediyse bir kaçaklık durumu söz konusu değildir.

e-Devlet Üzerinden Askerlik Durumunuzu Sorgulamak İçin TIKLAYINIZ!

Bir önceki yazımız olan Asker Dağıtımları Nasıl Yapılıyor? Görev Yeri Neye Göre Belirleniyor? başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.