Anıtkabir Saygı Nöbetçisi Nedir? Saygı Nöbetçisi Olma Şartları!
Askernoktasi.com: Uzman | Astsubay | Sözleşmeli Er |

Anıtkabir Saygı Nöbetçisi Nedir? Saygı Nöbetçisi Olma Şartları!

Anıtkabir Saygı Nöbetçisi Nedir? Saygı Nöbetçisi Olma Şartları!

Zorunlu askerlik görevi boyunca, vatandaşlar ordunun birçok alanında vazifelendirilir. Bu vazifelerin bir kısmı ordunun geri kalanında yapılması gereken işler ve düzenlemeler olduğu gibi bazı görevler halk – ordu arasında şanlı bir bağlantı kurar. Büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ebedi istirahatgahında bulunan Anıtkabir saygı nöbetçisi ve görevlileri ise yerli ve yabancı turistin her zaman ilgisini çekmektedir.

Anıtkabir Saygı Nöbetçisi Nedir?

Ankara Anıttepe’de bulunan Mustafa Kemal Atatürk’ün anıt mezarı olan Anıtkabir her yıl milyonlarca misafiri ağırlamaktadır. Özellikle milli bayramlarda ve törenlerde yoğun bir misafir girişi bulunan Anıtkabir’de, ziyaretçilerin ilgisini çeken birçok olay ve nesne bulunur. Yediden yetmişe her misafirin ilgisini çeken en büyük özelliklerden biri ise Anıtkabir saygı nöbetçileridir. İki saat boyunca hiç kımıldamadan nöbet tutan askerler özenle seçilir ve özel bir eğitime tabi tutulur.

Anıtkabir Saygı Nöbetçisi

Atatürk’e gösterilen saygının sembolik bir gösterimi olarak nöbet tutan Anıtkabir saygı nöbetçisi olmak için en öncelikli özellik askere gitmektir. Saygı nöbetçileri uzun ve kısa dönem askerler arasından seçilmektedir. Bu askerler, Anıtkabir’in içinde bulunan birlikte özel bir eğitim alır ve iki saat boyunca hareket etmez.

Saygı Nöbetçisi Olma Şartları Nelerdir?

Anıtkabir’de toplam altı noktada saygı nöbetçileri bulunmaktadır. Bu nöbetçilerin ikisi bayrak direğinin olduğu kısımda, diğer ikisi aslanlı yol’un başında ve son iki asker ise mozole binasının girişinde görev alır. Aynı zamanda yapılan ve düzenlenen törenlere göre saygı nöbetçilerinin sayısı değişmektedir.

Başta Jandarma Genel Komutanlığı olmak üzere tüm kuvvet komutanlıklarına bağlı olan Muhafız ve Merasim Bölük Komutanlığı’nda görev alanlar gerekli şartları taşıdığı takdirde saygı nöbetçisi olarak görevlendirilir. Askerlerde aranan en önemli özelliklerden biri ise vücutlarının göründüğü kısımlarda dövme ve yara izinin bulunmaması. Aynı zamanda askerlerin en az 1,80 cm boyunda olmasına özen gösterilmektedir.

Askerler, kımıldamadan durabilmeleri için konsantrasyon ve koordinasyon eğitiminden geçmektedir. Halk arasında bilinen yakaya toplu iğne batırılması ya da topuktan güç arttırıcı bir iğnenin vurulması gibi ifadeler ise son derece yanlıştır. Askerler, iki saat boyunca hiç hareket etmeden durmak için eğitim alır ve törene çıkmadan önce gıda takviyesi alabilir.

Bir önceki yazımız olan Asteğmen Nasıl Olunur? Maaşları Ne Kadar? Asteğmen Olarak Askerde Kalmak başlıklı makalemizde asteğmen, asteğmen maaşları ve asteğmen maaşları ne kadar hakkında bilgiler verilmektedir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.