Askerlik hizmeti, Anayasa‘nın 72. maddesiyle her Türk vatandaşına yüklenen bir vatan görevi olarak; 20-41 yaşları arasındaki, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı her erkeğin hakkı ve görevidir. Kimlerin, hangi süre ve şartlarda bu görevlerini yerine getirecekleri ise, 1111 sayılı Askerlik Kanunu ile belirlenmiştir. Askerlik yükümlülüğü, adı geçen kanunda belirtilen eğitim ve sağlık şartlarıyla ertelenebilir (tecil) ya da yükümlü bu görevinden muaf tutulabilir.
Yükümlüler, askerlik çağına girecekleri yılın 1 Ocak gününden başlamak üzere 1 yıl içinde askerlik şubelerine müracaat ederek yoklama yaptırmak zorundadır. Yoklama, yükümlülerin mutlaka o yıl içinde silah altına alınacakları anlamına gelmez. Kanun yükümlülere, eğitimlerini tamamlamaları ya da sağlık sorunları varsa tedavi olmaları için zaman tanır. Yükümlüler erteleme hakkından yararlanabilmek için; içinde bulundukları durumu, kendilerine tanınan süre zarfında beyan etmek zorundadır. Aksi halde “yoklama kaçağı” durumuna düşerler.
1111 sayılı Askerlik Kanunu’nun 2. maddesine göre askerlik çağı, yükümlünün 20 yaşına gireceği yılın 1 Ocak günü başlar ve 41 yaşına girdiği yılın 1 Ocak günü sona erer. Bu durumda 2019 yılı içinde; 20 yaşına girecek olan 2000 doğumluların ve daha önceki yıllarda askerlik çağına girdiği halde herhangi bir sebepten yoklamasını yaptırmamış olanların, askerlik yoklamalarını yaptırmaları gerekir. Yaş, eğitim, sağlık şartlarına göre 2019 yılında;
Askerlik yoklaması işlemleri internet üzerinden e-Devlet Kapısı uygulamasıyla ya da askerlik şubelerine bizzat giderek yapılabilir.
1. E-Devlet Kapısı (www.turkiye.gov.tr) üzerinden yoklama başvurusu yapacak adaylar; vesikalık fotoğraflarını sisteme yükleyip formları doldurduktan sonra, T.C. Kimlik Kartları ve varsa sağlık durumlarını gösteren raporları ile birlikte aile hekimlerine muayene olarak yoklamalarını yaptırabilirler.
2. Yoklama başvurusunu askerlik şubelerinden yapmak isteyen yükümlülerin askerlik başvurusu için gerekli belgeler ise;
Milli Savunma Bakanlığı Askeralma Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan 2019 yılı yoklama işlemlerine ilişkin duyuru için TIKLAYINIZ!
Bir önceki yazımız olan Asteğmen Nasıl Olunur? Maaşları Ne Kadar? Asteğmen Olarak Askerde Kalmak başlıklı makalemizde asteğmen, asteğmen maaşları ve asteğmen maaşları ne kadar hakkında bilgiler verilmektedir.