2019 - Yedek Subay - Asteğmen Maaşları Ne Kadardır?
Askernoktasi.com: Uzman | Astsubay | Sözleşmeli Er |

2019 – Yedek Subay – Asteğmen Maaşları Ne Kadardır?

2019 – Yedek Subay – Asteğmen Maaşları Ne Kadardır?

Üniversite mezunu askerlik yükümlülerinin bir kısmı, zorunlu askerlik hizmetini yedek subay, yani asteğmen olarak yapmak istiyorlar. Bunun en önemli nedeni ise; yeni mezun olunduğu tarihlerde iş bulmanın zor olması ve asteğmenlerin, askerliği kısa dönem er olarak yapanlardan farklı olarak hatırı sayılır miktarda maaş almalarıdır. Asteğmenlerin aldıkları maaş, birçok meslek grubundaki başlangıç maaşlarından daha yüksektir.

Kimler Mecburi Askerlik Hizmetini Asteğmen Olarak Yapabilir?

Her ne kadar askerlik işlemleri yapılırken, yükümlüye askerlik görevini kısa dönem er ya da uzun dönem yedek subay olarak yapmak isteyip istemediği sorulsa dahi, askerliğini hangi statüde yapacağı tam olarak yükümlünün seçimlerine bağlı değildir. Çünkü yedek subay alımları yükümlülerin tercihlerine göre değil, Türk Silahlı Kuvvetlerinin ihtiyaçlarına göre belirlenmektedir.

Her dört yıllık fakülte bitiren asker adayının yedek subay statüsünde görev yapmasının garanti olmadığı gibi, belirli meslek gruplarının da kesin olarak asteğmen olacağı şeklinde kesinlik içeren bir söylemde bulunmakta da doğru değildir.

Türk Silahlı Kuvvetlerinin; başta tabipler ve diş hekimleri olmak üzere, hukuk fakültesi mezunlarından da özellik hakim ve savcı gibi belli mesleklerde her daim açığı olduğu söylenebilir. Ancak bu durum, sayılan mesleklerin askerlik hizmetlerini kesin olarak yedek subay statüsünde yapacakları anlamına gelmez. İstisnai de olsa, bu meslek gruplarından olan kişiler askerlik hizmetlerini kısa dönem er olarak yapabilirler.

Yedek Subay – Asteğmen Maaşı Ne Kadardır?

Asteğmen maaşları birçok kıstas göz önüne alınarak belirlenir. Genel olarak görev yaptığınız bölgeye, birliğinize ve medeni durumunuza göre alacağınız maaş değişmekle birlikte, asteğmen maaşları 2019 yılı itibarıyla yaklaşık olarak 5200 TL civarındadır. Tazminatlar bu miktara eklenir.

Doğuda, hudutta, Kıbrıs’ta askerlik yapan kişilere değişen oranlarda tazminatlar eklendiği gibi, evli ve çocuklu kişilere de eş ve çocuk tazminatı adı altında ek tazminat ödemesi yapılmaktadır. Bunlara ek olarak komando ve asayiş gibi yapılan görevlere göre farklı ek tazminat ödemelerinin yapılması da söz konusudur.

Yedek Subay Kaç Ay Maaş Alır?

Yukarıda belirtildiği üzere yedek subaylar belirlenirken ilk göz önüne alınan kıstas meslek gruplarıdır. Yedek subayların aldıkları maaşın başlangıç tarihi, mesleklere ve eğitim süresine göre belirlenir. Yedek subaylar acemilik eğitimi sırasında maaş almazlar. Mesleki eğitimleri bittikten sonra maaş almaya başlarlar, başka bir deyişle askerliğin tamamı süresince değil, yalnızca 9-11 ay arasında değişen zaman zarfı boyunca maaş alırlar.

Asteğmen Maaşı Ne Zaman Yatar?

Asteğmenler, “Yedek Subaylar ve Yedek Askeri Memurlar Kanunu” uyarınca memur statüsünde olduğundan, diğer tüm kamu personelleri gibi maaşlarını her ayın 15’inde alırlar. Benzer şekilde, kamu personeli statüsü gereği asteğmen maaşlarına da diğer kamu personelleri ile birlikte her yıl zam yapılır.

Asteğmen Çalışma Saatleri

Asteğmenler, erlerden farklı olarak mesai usulü ile çalışırlar. Asteğmenler için çalışma süresi genel olarak haftalık 40 saattir.

Bir önceki yazımız olan MSB Hukuk Sınıfı Subay Adayı Alımı Sonuçları başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.